Andrej Babiš se svou novou knihou, vydanou přes sněmovními volbami 2021

Andrej Babiš se svou novou knihou, vydanou přes sněmovními volbami 2021 Zdroj: Twitter - A. Babiš

Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021)
Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021)
Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021)
Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021)
Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021)
9
Fotogalerie

Fikaný marketingový tah Andreje Babiše. Směšný, vyčpělý, ale i funkční nápad s knížkou

„ZÍTRA ŘEKNU PRAVDU.“ Vzkaz, který premiérův tým vypustil ve čtvrtek přesně v šest hodin večer přes sociální sítě, budil dojem, že se chystá něco opravu velkého. A dle očekávání zanedlouho ta bublina splaskla.

O tři hodiny později se z toho vyklubalo pouhé avízo na knížku, kterou se Andrej Babiš snaží rozčeřit předvolební politické vody. A nutno říct, že i bez ohledu na její obsah, se mu to docela podařilo.

Nejdřív ke zmíněnému avízu. Stručné, úderné, trochu tajemné. A na zdůraznění rádoby závažnosti sdělní pro sichr psáno verzálkami. Okamžitě to vyvolalo debaty, reakce a spekulace. Jak na sociálních sítích, tak v běžné kavárenské komunikaci. Takže prvotní účel splněn. A nutno říct, že na výbornou.

Další moment překvapení přišel v devět večer a následně. „Už to do zítra nevydržím, tady to máte,“ vytroubil do světa premiérův účet na sociálních sítích. Sice jsme nic nechtěli, natož abychom si od Andreje Babiše něco objednávali…ale nikdo se neptal. Takže to tu je. A ani před druhou fází mediálního náletu se nešlo skrýt.

Dokonce ani tisková agentura ČTK neodolala. Přesně v 22:00 vyslala do mediálního éteru zprávu s označením nejvyšší důležitosti, byť s poněkud banálním sdělením: „Premiér Babiš vydá v pátek knihu s názvem Sdílejte, než to zakážou! Obsahovat bude mj. vizi obnovy země po covidu nebo kritiku Pirátů.“ Howgh.

Do rána i tato babišovská bouře utichla, což ovšem neznamená, že by po ní nezůstaly následky. A bylo by nefér říkat, že šlo jen o živelní škody, byť premiérovi odpůrci to tak vnímat mohou. Byl to totiž docela chytrý tah.

Jednak se podařilo lidem připomenout, že Andrej Babiš je pořád „ve hře“. Poslední dobou se z něj stala spíše vládní položka. Možná jakýsi symbol, zmínka v ústech jeho kritiků. On sám ale moc v éteru nerezonoval. A je jedno, nakolik je – či spíše není – nová knížka nesoucí jméno AB jeho výplodem, či jako obvykle dílem kolektivu premiérových tvůrců. Historie se neptá a voliči také ne.

Pak je tu samotný název knížky, tedy „Sdílejte, než to zakážou“. Do hry možná směšnou a určitě nesmyslnou floskuli, že tu jakýsi čistý Andrej Babiš bojuje proti špinavému systému, prostě proti tomu mafiánskému Palermu.

Jen pro připomenutí. Před více než sedmi lety (v lednu 2014) se Andrej Babiš stal ministrem financí, tedy šéfem jednoho ze silových resortů. A před třemi a půl lety (v prosinci 2017) usedl do premiérského křesla, tedy reálně nejsilnější exekutivní funkce. Takže tak.

Ale účel světí prostředky a předvolební boj otevírá brány leckterým nápadům. Je tu zase ten protestní Babiš, který bojuje proti systému a „těm nahoře“ (byť sám jeden z nejbohatších Čechů). Možná už mu to tolik lidí nežere, ale ještě nějaké obecenstvo na podobné udičky zabírá. Třeba alespoň podvědomě a hlavně u volební urny.

Je samozřejmě příliš brzy hodnotit, jaký efekt bude akce „zítra řeknu pravdu“ na preference premiérova politického projektu, tedy hnutí ANO, mít. Nezačal s kampaní ale špatně a kdoví, co má jeho tým ještě v záloze. Opozice by měla zpozornět!