Video placeholde

Hostomský: Už rok máme lockdown kvůli kapacitě nemocnic, ale nic z toho. Pandemie má obrovský politický náboj

Biochemik Zdeněk Hostomský, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, zkritizoval v pořadu Prostor X význam současných vládních opatření, zejména tvrdého lockdownu. Dle jeho slov neexistují důkazy, že zejména plošný lockdown pozitivně přispívá k vývoji epidemie a redukci počtů nakažených a obětí. Hostomský také zdůrazňuje, že zdravotníci si zaslouží obdiv a vděk, zpochybňuje ale argumentaci zahlcením zdravotnictví jako důvod pro udržování lockdownu.

„Veškerá opatření mají jako hlavní důvod, že musíme zabránit zahlcení nemocnic a celé zdravotní péče. Ale když to trvá už rok a říkáte, že to je naše hlavní kritérium, když vám na tom tak záleží, tak proč jste pro to něco neudělali?“ ptá se Zdeněk Hostomský.

Celý rozhovor se Zdeňkem Hostomským můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor se Zdeňkem Hostomským • Prostor X

„Ono se ukazuje, že tahleta epidemie má obrovský politický náboj a velice se to diferencuje podle politických preferencí a tak dále,“ říká Hostomský a jako příklad uvádí scénáře z New Yorku, ale také místní:

„Pro zabránění zahlcení nemocnic tady byly extra kapacity, které se nevyužily. U nás jsme to dokonce zkusili v malém množství. Udělala se polní nemocnice a nakonec se to vlastně stáhlo, tak když vám záleží, aby byla extra kapacita… Protiargument bývá, že přeci nemůžeme vyškolit personál a lékaře, aby ošetřovali lidi na ventilátoru… No nemůžeme ze dne na den, ale měli jsme na to rok, a když je to váš hlavní důvod, tak už se to mohlo udělat.“