Video placeholde

Jurajda: Mění se nám ekonomika, vzdělávání, mění se charakter národa a vnímání toho, co je a není v pořádku

Ekonom profesor Štěpán Jurajda, člen Národní ekonomické rady vlády a vedoucí výzkumný pracovník Národohospodářského ústavu AV ČR se v pořadu Prostor X vyjádřil k problematice epidemické krize v České republice. V rozhovoru například popisuje, proč se nám nedaří epidemie zkrotit a proč se na rozdíl od okolních zemí držíme na vrcholu třetí vlny koronaviru po tak dlouho dobu. Zdůrazňuje také následky, které tato krize přináší a které si jako národ poneseme do budoucna.

„Pan premiér říkal před nějakým rokem, dvěma, že jsme země, kde je bezpečno. Říkal, že tady u nás se nemusíte obávat, že vám někdo dá pistoli k hlavě tamhle na ulici. Když jdete do nemocnice, tak se nemusíte bát, že vám tam pokazí tu běžnou operaci a tak dále. No ale to tu už v poslední době neplatí. Tady už bezpečno není. Takže se nám mění ekonomika, mění se nám vzdělávání, dlouhodobé dopady, stejně velké nebo větší, které vidíme v ekonomice dnes, do dlouhodobé budoucnosti. A zároveň se nám tu mění vnímání vlastně toho, jak naše společnost funguje, rozpadají se nám tu některé sociální normy a to, co je důležité na těhle krizích bezpečnosti, to vám řekne asi každý historik nebo sociolog, že se v těch okamžicích, třeba válek nebo těhle opravdu dramatických situací, se vám prostě mění charakter národa, když to tak trochu přeženu, vaše identita, vnímání toho, co je v pořádku a co není v pořádku, jak budeme fungovat v příští krizi, ať už bude klimatická, migrační, nebo jiná,“ obává se Jurajda.

Celý aktuální rozhovor s ekonomem Jurajdou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor se Štěpánem Jurajdou • Prostor X

Co by dle jeho slov mohlo situaci v ČR přilepšit, by bylo zajištění nadresortního řízení krize: „Jeden z těch aspektů by se dal nazvat nadresortní řízení. Tam, kde jedno ministerstvo má dodatečný výdaj na nějaké testy nebo něco, co by stálo, dejme tomu, dvě miliardy, tak si může říct, že to je na jejich rozpočet hodně peněz. No ale to, že tím ušetříte v příštích třech měsících 200 miliard nebo ještě několikanásobně víc, celé ekonomice, celé společnosti, to nutně nefiguruje v rozpočtu toho ministerstva. To by mělo být předmětem nějakého nadresortního posouzení, protože tohle není jenom otázka zdravotnictví.“

Rozhovor se Štěpánem Jurajdou z března 2020 můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor se Štěpánem Jurajdou • Prostor X

Na otázku, v čem je tedy problém a jak bychom mohli epidemickou krizi lépe zvládnout, odpovídá Jurajda: „My tu dlouhodobě neděláme dostatečně dobře všechny takové ty domácí úkoly, které ty země kolem nás dělají prostě lépe. Ta epidemie nemá jedno magické řešení, že zmáčknete jeden čudlík, jedno opatření a to vám to vyřeší. Tu můžete vyřešit jedině tím, že děláte pět, deset různých věcí a všechny děláte na slušné řemeslné úrovni. Tím mám na mysli to, že my tu dlouhodobě nevytrasováváme dost lidí. Buď nám ty kontakty nenahlásí, nebo se je ty KHS nezeptají na dost rizikových kontaktů, protože je mají nadefinované vůči té původní mutaci, a ne těm novým mutacím, které jsou mnohem více přenosné. Potom, lidé se nám ještě dost často vyhýbají těm testům a tak, protože nechtějí přijít o možnost chodit do práce a nechtějí mít pokles výdělku. My jsme jim to ještě dostatečně neosladili.“ Řeč je samozřejmě o dostatečných kompenzacích za karanténu a izolaci.