Video placeholde
Comic-Con Prague 2020
Comic-Con Prague 2020
Comic-Con Prague 2020
Comic-Con Prague 2020
Comic-Con Prague 2020
118
Fotogalerie

Pražský Comic-Con 2021 bude stůj co stůj! Thora a Daenerys nečekejte, stojí mnoho milionů, ale program je bohatý

První pražský Comic-Con proběhl v termínu 7. – 9. února 2020. Jednalo se o jednu z posledních velkých akcí v Česku před příchodem koronavirové krize. Již po ukončení festivalu všude kolovaly zprávy, že první pražský Comic-Con byl úspěšný a že příští rok se dočkáme pokračování. Nicméně poté přišel koronavirus a od pořadatelů festivalu nezazněly celé léto žádné zprávy. Příznivci popkultury, cosplaye a komiksů si již nedělali velké naděje, avšak 3. září zaplavila sociální sítě radostná zpráva: Comic-Con 2021 bude a v původním termínu! Jenže poté přišla druhá vlna koronaviru…

Comic-Con Prague je festival popkultury po vzoru Comic-Conů po celém světě. Přináší pestrý program zejména pro fanoušky sci-fi, fantasy a hororu ve hrách, filmech a seriálech, anime a komiksu, knihách a obrazech, hudbě a kostýmech atd. Program festivalu zahrnuje besedy, autogramiády zahraničních a domácích herců, komiksových autorů, spisovatelů a dalších známých osobností. Dále hraní her a turnaje v nich, projekce filmů, soutěže, workshopy, přednášky, prezentace, výstavy, koncerty, prodej fanouškovského zboží a mnoho dalšího.

Na rozhovor (shlédněte v úvodu článku) jsme pozvali dva hlavní pořadatele festivalu Comic-Con Prague. Ing. Pavel Renčín je český spisovatel, marketingový ředitel mediální společnosti Active Radio a zároveň spolupořadatel Comic-Conu Prague. Ing. Václav Pravda měl v minulosti velkou zásluhu na pořádání festivalů předcházejících v Česku právě festivalu Comic-Con a na svém kontě má již více než 60 úspěšných akcí. V posledních letech kromě jejich pořádání provozuje také hotel Fantazie v Chotěboři. Na Comic-Con Prague má na starosti zejména program a organizaci.

V rozhovoru se bavíme o historii popkulturních sešlostí v ČR, o organizaci festivalů větších rozměrů, záludnostech, které mohou při plánování vyvstat, komunikaci se zahraničními celebritami a jejich podmínkách pro účast na festivalu, ale i obecněji o cosplayerech a fenoménu cosplay v ČR. Probíráme i program na plánovaném Comic-Conu Prague 2021, jež má proběhnout v původně ohlášený termín 12. – 14. února 2021, ale v případě koronavirových komplikací má i náhradní termín v květnu.

Jaká budou epidemiologická opatření na plánovaném Comic-Conu? Jak pořadatelé vybírají, jaké celebrity na festival pozvou a jak spolupracují s profesionálními cosplayery? Proč cosplayeři investují své výplaty a volný čas do tvorby kostýmů a co z toho mají? Jak se liší evropské Comic-Cony od těch amerických a v čem byl ten český výjimečný? To vše a více se dozvíte v rozhovoru v úvodu článku.

Fotogalerii z prvního ročníku festivalu si můžete prohlédnout zde: