Jan Vojtko v rozhovoru s Martinem Krušinou, šéfdramaturgem Mall.tv
Terapie sdílením Live
Jan Vojtko
3
Fotogalerie

Párová terapie je i o tom, že pomáhá lidem se rozcházet, říká Jan Vojtko, který se jí 12 let věnuje

Když lidi chtějí dá se ve vztahu ustát leccos. Vyžaduje to úsilí a čas, ale skutečně nepřekonatelné jsou podle párového terapeuta Jana Vojtka pouze patologické jevy, kterých během své dlouholeté praxe zažil jen pár. Na druhou stranu sám za úspěšně zakončenou terapii nepovažuje pouze takovou, ve které se podaří partnerství zachránit.  Jsou i případy, kdy už partneři jedou takzvaně na mrtvém koni a rozchod pro ně může být úlevou. „Žijeme v pseudoromantických blábolech a přesvědčeních, že pravá láska trvá na celý život. Jenže si neuvědomujeme, že žijeme dvakrát tak dlouho než naši předci a od jednoho člověka očekáváme tolik vlastností jako po lidech z celé vesnice,“ říká Vojtko.

Od svého protějšku vyžadujeme, aby byl sexy, ale taky zodpovědný, aby nařezal dříví, ale byl i chytrý a pečoval o děti a spoustu dalších rolí, které není v silách jednotlivce uhrát. „Máme vymyté mozky pseudoromantismem a myslíme si, že pravá láska tohle všechno obsáhne. Ale tak to není a my se pak trápíme. Nakonec může dojít vztah do bodu, kdy partneři uznají, že se oba někam posunuli, protože všichni se neustále vyvíjíme a člověk, kterého jsme potkali před deseti lety, je dnes někým jiným, stejně jako jsme jiní my,“ konstatuje v pořadu Lidé Mall.tv Jan Vojtko.

Poslední dobou se navíc během sezení stále častěji setkává s tím, že už nejde jen o úzkosti, deprese nebo nevěru, ale také existenční problémy, jakými jsou ztráta zaměstnání nebo domácí výuka a neschopnost ji zvládat. „Jde o život, nejen kvůli covidu, ale i kvůli psychickému nastavení, které s sebou nese hrozba nákazy a s ní spojená opatření. Myslím si, že terapeuti a terapeutky budou mít na dlouhé roky spoustu práce,“ upozorňuje na dopady současné situace na psychiku lidí.

Párové terapii se Vojtko věnuje už dvanáct let a to nejen ve své soukromé praxi, ale také o ní přednáší. S Ester Geislerovou a Josefinou Bakošovou navíc letos plánoval objet republiku s live tour Terapie sdílením, dveře vyprodaných sálů se ale neotevřely na jaře, ani na podzim. I proto aspoň na některé z dotazů, které během interaktivní přednášky zaznívají, odpovídá v novém pořadu Máme problém!, který je každý všední den k vidění na internetové televizi Mall.tv.

V rozhovoru se rozpovídal i o tom, jak čelit už tak depresivnímu podzimu pod vlivem smyslových a sociálních deprivací, pro které je izolace živnou půdou, proč je podle něj talent mýtus, nebo co dělá Českou republiku terapeutickou velmocí.