Video placeholde
V Rusku kvete byznys s novičokem
V Rusku kvete byznys s novičokem
V Rusku kvete byznys s novičokem
V Rusku kvete byznys s novičokem
V Rusku kvete byznys s novičokem
18
Fotogalerie

Čeští vědci dokážou rozložit bojové látky, jako je sarin. Jsme v tom lepší než Američané, říká Jiří Henych

Hostem říjnové besedy časopisu Reflex s názvem Hovory X byl vedle viroložky Soni Pekové i vědec Jiří Henych. Ten se stal jedním z dvaadvaceti letošních laureátů Prémie Otty Wichterleho, kterou každoročně uděluje Akademie věd České republiky. Je totiž součástí týmu, který vyvinul řadu přípravků, které dokážou rozložit chemické bojové látky. A to vážně dobře. Poslechněte si rozhovor, který s ním na besedě vedl Čestmír Strakatý.

Vědci na ústecké univerzitě vyvinuli v čele s Jiřím Henychem zdánlivě obyčejně vypadající bílý prášek. Má to ale háček. Ten prášek dokáže rozkládat nejen pesticidy, ale i bojové chemické látky, jakými jsou třeba sarin, soman nebo látku VX. Dokonce by mohl zabrat i na poslední dobou nechvalně známý a v Rusku oblíbený novičok. „Chtěl bych jen upozornit, že novičok v Česku není a nikdy nebyl a tím pádem s ním ani nikdo nic netestuje. Pohybujeme se čistě v teoretické rovině,“ upřesňuje vynález ústeckých vědců Jiří Henych.

Přípravek funguje tak dobře, že se o něj začala velmi zajímat americká armáda, a nebýt koronavirové krize, která jednání přerušila, byl by touto dobou tým českých vědců už v laboratoři v USA. Kromě použití proti bojovým látkám má ale i praktičtější využití. Mohl by být třeba v čističce odpadních vod. „Pro stejné účely se dnes v čističkách používá třeba aktivní uhlí. Náš přípravek by však dokázal rozložit i mikropolutanty (malé znečišťující částečky, které jsou produkovány lidskou společností), které je v malé koncentraci jinak problém z vody vyčistit,“ dodává Henych.

Pusťte si celý rozhovor s vědcem Jiřím Henychem, který najdete ve videu v úvodu článku.