Video placeholde
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
14
Fotogalerie

Roušky nosíte jen z psychologického hlediska, na covid nefungují. Ústenka je jako rybářská síť, říká Soňa Peková

Její názory patří mezi ty kontroverzní, přesto si za nimi stojí. Viroložka Soňa Peková na besedě časopisu Reflex s názvem Hovory X dala spoustě lidem množství podnětů k přemýšlení v rámci pandemie koronaviru. Jedním z diváckých dotazů besedy byl i ten, který se týkal účinnosti roušek v rámci současné pandemie nemoci covid-19. Do hlavního videa se nevešel, proto jej zveřejňujeme samostatně. Poslechněte si jej ve videu v úvodu článku.

„Rouška je věc, která určitě nezabrání přenosu viru, protože virus je nanopartikule, což je deset na mínus devátou metru, a mezírky mezi vlákny vašich ústenek jsou zcela jistě větší. Navíc je většina z vás nemá pevně utemované kolem nosu a úst. Je to možná taková psychologická věc, že si připadáte chráněni,“ říká viroložka Soňa Peková.

Ve videu v úvodu článku dále říká, že rouška ochrání například před infekcí tuberkulózou, její efektivitu vůči koronaviru přirovnává k rybářské síti. Dále dodává, že jedinou účinnou ochranou proti koronaviru je v současnosti jen respirátor ffp3.

Poslechněte si celý rozhovor se Soňou Pekovou v rámci besedy Hovory X:

Video placeholde
Hovory X: Molekulární genetička a viroložka Soňa Peková • Martin Bartkovský

Molekulární genetička a viroložka Soňa Peková byla hostem besedy Hovory X s hvězdami časopisu Reflex v prostorách Malostranské besedy. Na ní se řešilo to, zda virus skutečně zmizí do Vánoc, jak vážná je současná pandemie či co si myslí o katastrofických scénářích profesora Flégra. Podívejte se na celý rozhovor i na úryvek s rouškami a dejte nám vědět do diskuze, co na její názory říkáte.