Volby na Slovensku

Volby na Slovensku Zdroj: Profimedia

Zkoušíme volit různé politiky, ale skoro vždy je to velké zklamání, říkají lidé na středním Slovensku

Banská Bystrica, Banská Štiavnica (od našeho zvláštního zpravodaje) – pár facek a občas křik. Jinak byla předvolební kampaň na Slovensku, která už skončila, málo zajímavá. Přestože většina místních voličů po politicích žádá, aby řešili drahé energie a potraviny nebo problémy ve zdravotnictví, země je místo toho poseta billboardy s hesly proti migrantům. Přitom toto téma podle průzkumů považuje za zásadní jen desetina občanů. I z těchto důvodů mnozí voliči pořád váhají, zda k sobotním volbám vůbec půjdou a koho si vybrat. U toho dodávají, že už zažili od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993 příliš mnoho zklamání.

„Zajímám se o politiku velmi intenzivně, každý den čtu mnoho zpráv, ale nemám žádnou stranu, kterou bych volil od srdce. Každý něco slíbí, pak to nesplní a mezitím vidíme jen hádky a spory. Někdy až marasmus. To není politika, kterou jsem ochoten akceptovat,“ říká na náměstí SNP v centru Banské Bystrice v největším antikvariátu na Slovensku jeho majitel Pavol Mojžiš. Je typickým příkladem činorodého člověka, který se od revoluce nespoléhá na stát, rozhodl se jít vlastní cestou a po politicích pouze chce, aby mu k tomu vytvořili co nejjednodušší a nejlepší podmínky. „Místo toho často vidíme chaos a ostudu,“ dodává. Pavol Mojžiš je velmi kritický i k proruským názorům, které na Slovensku dnes od mnoha politiků zaznívají. Z volební nabídky si ale nevybral.

Banská Bystrica přitom vykazuje poněkud jiné volební výsledky než třeba hlavní město Bratislava, podle kterého ale často popisují situaci na Slovensku česká média. V Bystrici měla vždy velmi slušné výsledky strana Smer-SD bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica, která je i teď na celostátní úrovni podle předvolebních průzkumů první. Při minulých volbách v roce 2020 v Banské Bystrici například zaznamenala liberální strana Progresívně Slovensko, kterou vede europoslanec Michal Šimečka (studoval v Praze a v anglickém Oxfordu) a kterou někdo pasuje na dalšího možného vítěze voleb, zisk 9,68 procenta. V Bratislavě ale přes 16 procent. Na výsledky se proto bude muset čekat až do noci ze soboty na neděli, protože rozhodne největší město Bratislava.

Fenoménem voleb se zdá být právě probruselský levicový liberál Šimečka. Podpora jeho strany Progresívne Slovensko, která v době covidové pandemie prosazovala povinné celoplošné očkování, postupně rostla. Podporují ji zejména lidé ve velkých městech, ale i ona vyvolává otázky. „Šimečku zde skoro nikdo nezdá. Objevil se až v poslední době. To, že je poslancem v Bruselu, nikoho předtím nezajímalo. Jeho strana má už čtvrtého předsedu za čtyři roky, takže v tom nevidím žádnou záruku stability a tu potřebuje Slovensko nejvíc,“ hodnotí jednoho z favoritů voleb v Banské Bystrici Michal Mrak a přidává na adresu slovenských politiků několik velmi peprných slov, což je zde obvyklá reakce, když se hovoří o politické scéně.

A proč Ficův Smer?

Dopátrat se pak někdy relevantní odpovědi, proč by měl vyhrát právě Ficův Smer-SD, který chce zastavit vojenskou pomoc Ukrajině a který nabízí velmi silnou ruku státu, není tak jednoduché. Nejčastěji se zmiňuje katastrofální působení bývalého premiéra Igora Matoviče z hnutí OĽANO, vítěze voleb z roku 2020. Ten je považovaný za neřízenou střelu a „blázna“. Některá jeho veřejná vystoupení naznačují, že to ani nebude daleko od pravdy. Společně s ním se do velmi nepříznivého světla pak dostaly i další strany vládní koalice, kabinet se postupně rozpadal, sám sobě si dělal opozici, až to skončilo předčasnými volbami, které prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila na sobotu 30. září.

„Já nejsem členkou žádné strany, ale vždy jsem kandidovala s podporou strany Smer a také v různých koalicích. Myslím si, že abychom něco změnili a mohlo to fungovat, je potřeba více než jedno volební období a je nutné se neustále domlouvat na kompromisu. Časté střídání vlád ničemu takovému neprospívá. Proto budu volit Smer, hledám určitou stabilitu,“ říká Naděžda Babiaková, primátorka středoslovenského historického klenotu města Banská Štiavnica. Babiaková vládne ve městě od roku 2011, byla do své funkce zvolena čtyřikrát a je pyšná na to, že zná osobně většinu obyvatel svého města (to má necelých 9 500 obyvatel). „To, co říkáte před volbami, je potřeba také plnit. Pokud jsou to jen plané sliby, tak voliči neustále hledají jiná řešení,“ myslí si primátorka Nadežda Babiaková.

Názory na Slovensku se, podobně jako v Česku ale velmi zásadně liší s ohledem na velikost sídla, vzdělání obyvatel a jejich příjmy. Ze všech rozhovorů, které jsem v posledních dnech na středním Slovensku měl, ovšem plyne, že po sobotních volbách může u našich sousedů nastat opět patová situace, která k řešení problémů nepřispěje. „Každé volby ale přinesou nějaká překvapení, počkejme si do nedělní noci,“ říká vizionářsky banskoštiavnická primátorka Nadežda Babiaková. Vzhledem ke svým životním i politickým zkušenostem ví, o čem hovoří. Tak uvidíme.