Předvolební debata lídrů strany Progresivné Slovensko (PS)

Předvolební debata lídrů strany Progresivné Slovensko (PS) Zdroj: Zbyněk Pecák

Předvolební debata lídrů strany Progresivné Slovensko (PS)
Předvolební debata lídrů strany Progresivné Slovensko (PS)
Předvolební debata lídrů strany Progresivné Slovensko (PS)
Předvolební debata lídrů strany Progresivné Slovensko (PS)
Předvolební debata lídrů strany Progresivné Slovensko (PS)
8
Fotogalerie

Slovenské horko: Závěr volební kampaně na Slovensku provází pěsti, násilí a strach

„Před čtyřmi roky lidé cinkali klíči proti Ficovi na náměstích, ale už asi zapomněli,” říká třiadvacetiletá studentka Nina před vstupem do westernové restaurace Country pub v centru města Nové Zámky v Nitranském kraji. Sál podniku se pomalu plní a za několik minut bude pod dřevěnými trámy saloonu, kde se koná předvolební debata lídrů strany Progresivné Slovensko (PS), pořádné dusno. Teplota v parném pozdním odpoledni šplhá k jednatřiceti stupňům a horko je i na slovenské politické scéně. Zdejší veřejné dění bylo vždy poměrně divoké, ale takovou kovbojku, jakou dva týdny před volbami předvedli bývalý premiér Igor Matovič a někdejší ministr vnitra ve Ficově vládě Robert Kaliňák, už země pod Tatrami dlouho nepamatuje.

Vyjednávat? Raději facku

Video s bitkou, v níž Kaliňák rve Matovičovi, který v džípu vybaveném výkonnými reproduktory přijel narušit tiskovou konferenci strany SMĚR-SD, z ruky mikrofon, Matovič na něj sprostě řve a následně inkasuje dvě rány do obličeje od dalšího z kandidátů Smeru, obletělo slovenské, české i evropské zpravodajské weby. Robert Fico postup svých straníků následně na svém facebookovém profilu schválil, když uvedl, že „jedna facka je lepší než třicet minut vyjednávání.” Předseda strany, kterou průzkumy zatím mírně favorizují před prozápadními liberály z PS, zjevně nemá zájem na zklidnění extrémně vyhrocené situace v zemi.

Složitá pozice

„To, co jsme dnes ráno bohužel viděli na tiskovce strany SMĚR, je výsledek čím dál vulgárnějšího, agresivnějšího a nenávistnějšího stylu politiky, kterou na Slovensku razí národovecké a fašistické síly. My chceme do slovenské politiky vrátit normálnost, slušnost a odbornost. Pevně věřím, že právě to si velká většina občanů našeho státu stále přeje. Bohužel, poslední tři roky chaosu a hádek za vlády bývalého premiéra Matoviče způsobily takovou míru frustrace a deziluze, že část občanů přestává věřit v principy demokratického státu. Není to samozřejmě jen slovenské specifikum, podobný pohyb vidíme napříč celým Západem, ale na Slovensku jsou tyto tendence mimořádně silné. A politici jako Robert Fico či zástupci strany Republika je zcela vědomě a zištně přiživují,” uvedl pro Reflex předseda PS Michal Šimečka po skončení mítinku. Progresívne Slovensko zatím za Ficovým Směrem zaostává o necelé čtyři procentní body podle posledního průzkumu, který zveřejnil deník Sme. Situace je pro PS o to složitější, že nejlogičtější povolební partner progresivistů, strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka by se podle stejného průzkumu do slovenské Národní rady vůbec nedostala.

Vypadnout pryč

„Progresívne Slovensko je moje jediná volba. Oslovuje mě jejich postoj ke klimatické krizi, podpora Ukrajiny a jasný odpor vůči dalšímu rozšiřování ruského vlivu v mé zemi,” říká rozhodně studentka Nina. Většina účastníků debaty už dusný sál Country pubu opustila, jen někteří si ještě pořizují selfies s předsedou strany. A když zvítězí Robert Fico a sestaví předpokládanou koalici s fašisty z hnutí Republika a národovci ze Slovenské národní strany? “Vážně bych uvažovala, že ze Slovenska odejdu. A nebyla bych myslím sama,” ukončuje Nina. Téměř čtvrtina absolventů slovenských vysokých škol odchází v posledních letech za prací a dlouhodobým pobytem do ciziny a jako jeden z důvodů často uvádějí nárůst politického extremismu v zemi. Tento trend by v případě vítězství Smeru, skandalizovaného řetězem korupčních a kriminálních kauz a otevřeně fašistických sil, nepochybně dále posílil.

Jaká je atmosféra na mítincích SMĚRU či hnutí Republika? Chystá se na Slovensku nejzásadnější společenský obrat od roku 1989? A jaká je ruská stopa v nejvyšších patrech slovenské politiky?

Dočtete se ve velké reportáži z předvolebního dění na Slovensku, která vyjde v Reflexu ve čtvrtek 21. 9. >>>

Reflex 38/2023