Video placeholde
Slovenský ministr financí Igor Matovič těžko shání podporu pro přehlasování veta prezidentky Zuzany Čaputové.
Slovenský premiér Igor Matovič
Slovenský premiér Igor Matovič
Slovenský premiér Igor Matovič
Slovenský premiér Igor Matovič na summitu evropských lídrů v Bruselu (10. 12. 2020)
7
Fotogalerie

Choď do prdele, ti hovorím! Slovenský expremiér Matovič se popral s představiteli Ficova Směru-SD

Bývalý slovenský premiér Igor Matovič se v probíhající kampani před předčasnými parlamentními volbami dostal dnes do potyčky s představiteli nejpopulárnější strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. Při střetu došlo na strkanici, kopance a padly také vulgární nadávky. Matovičovo hnutí podle průzkumů nemá jistotu setrvání ve sněmovně i po volbách, které budou v zemi 30. září.

Šéf nyní nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Matovič narušil tiskovou konferenci Směru-SD před budovou úřadu vlády v centru Bratislavy, kde Fico kritizoval postup úřednické vlády premiéra Ľudovíta Ódora v souvislosti s nynější vlnou nelegální migrace. Matovič přijel na místo ve voze s ampliony a v proslovu se pustil do zástupců Směru-SD kromě jiného za to, že strana podle něj svým dřívějším rozhodnutím přispěla k nynějšímu příchodu migrantů na Slovensko.

Následně došlo ke strkanicím mezi Matovičem a někdejším ministrem vnitra za Směr-SD Robertem Kaliňákem, který se snažil Matovičovi vzít mikrofon. Matovič, který seděl ve voze, pak Kaliňáka kopl. Následně Matovič podle televize Markíza dostal pěstí od jiného představitele Směru-SD. Střety mezi politiky pak ukončili policisté.

Nejde o první potyčku mezi Matovičem a politiky Směru-SD, v minulosti došlo k podobným incidentům ve sněmovně. Matovič se dlouhodobě vymezuje vůči Směru-SD, jehož představitele označuje za mafii.

Matovičovo hnutí OLaNO se ziskem 25 procent hlasů přesvědčivě vyhrálo poslední parlamentní volby z konce února 2020, po kterých se Matovič se stal premiérem. V této funkci skončil už zhruba po roce v zájmu řešení krize ve vládní koalici, když čelil výtkám jedné z vládních stran, že není s to manažersky, osobnostně ani komunikačně vést zemi. Pokračující konflikt mezi Matovičem a liberální stranou Svoboda a Solidarita (SaS) loni vyústil v odchod SaS z vlády tehdejšího Matovičova stranického kolegy Eduarda Hegera, jež pak neustála hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry. Letos v květnu pak prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala úřednický kabinet ekonoma Ódora.

OLaNO se v nadcházejících volbách bude ucházet o hlasy voličů v koalici s dalšími dvěma stranami. Podle průzkumů veřejného mínění tato koalice nemá jistotu, že získá potřebných alespoň sedm procent hlasů pro vstup do sněmovny. Na samostatně kandidující strany se vztahuje pětiprocentní volební práh.