Se začátkem sezony dovolených se u hranic balkánských států tvoří dlouhé  kolony

Se začátkem sezony dovolených se u hranic balkánských států tvoří dlouhé kolony Zdroj: Profimedia.cz

Se začátkem sezony dovolených se u hranic balkánských států tvoří dlouhé  kolony
Se začátkem sezony dovolených se u hranic balkánských států tvoří dlouhé  kolony
Se začátkem sezony dovolených se u hranic balkánských států tvoří dlouhé  kolony
4
Fotogalerie

Na hranicích směrem na Balkán a do Řecka čekejte zdržení kvůli uprchlíkům

Příliv uprchlíků opět zesílil. Největší a velmi početné vlny sice do Evropy míří v posledních měsících od břehů Afriky, problémy jsou tedy hlavně na jihu Itálie a ve Španělsku, ovšem i do Řecka tečou z Turecka jak po moři, tak po pevnině nepřetržité proudy migrantů. Podle odhadů bude navíc počet uprchlíků během letošního léta dál ještě sílit.

Už jsou všude

Že to nejsou jen poplašné zprávy, lze poznat hned na výjezdu z Maďarska do Srbska. Tentokrát výjimečně nedělají problémy jen Maďaři, kteří jsou vyhlášení tím, že se snaží vytvářet co nejdelší kolony před hraničními přechody jak do tak ze své země. Potíže s uprchlíky začínají pociťovat i další státy na takzvané balkánské trase - tedy z Řecka přes Severní Makedonii a Srbsko dál do Schengenu.

Vyrazila jsem do Řecka minulý týden ve středu a i na malém polním přechodu, kde přede mnou stálo deset aut, jsem strávila víc než hodinu. Když rozezlení Maďaři a Srbové (byla jsem téměř jediným ‘cizím’ autem v prodlužující se řadě, zbytek tvořili hlavně místní obyvatelé z obou stran hranice) začali klít a vztekat se, celníci jen rozhodili rukama a přechod natvrdo zavřeli - spustili závoru a dali před ni kužel. Ovšem prý nemáme odjíždět, zahalekali, vyřeší to rychle.

A to už se odkudsi z polorozpadlých budov o kus dál v poli přišourali jejich dva kolegové odhadem v důchodovém věku a pokynuli několika snědým ženám se dvěma nemluvňaty v náručí, které zničehožnic vylezly z oplachtového přívěsu, v němž se převáží většinou stavební materiál, aby šly s nimi.

Všecko naruby

Po víc než půl hodině byl kužel odstraněn, závora se zvedla. Osádky aut se protáhly, típly cigarety a znovu usedly do vozů. Nastartovali jsme, popojeli o dva vozy a pak stop. Znovu jsem se šla zeptat, opět s novinářským průkazem v ruce - jinak nás celníci odmítli do prostoru celnice pustit a křičeli, ať tam nelozíme a neotravujeme-, co se děje tentokrát. Mladý muž, který právě opět spouštěl závoru, jen zamumlal, že on za to nemůže, zase je v autě kdosi bez papírů… A kývnul bradou na dodávku kousek přede mnou, již brali stranou.

To je nevýhoda těchto malých polních přechodů - když už se na nich něco stane, mají tak málo zaměstnanců, že je zkrátka třeba je dočasně zavřít. Na druhou stranu pašeráci lidí se jim dosud vyhýbali, doufali, že budou mít štěstí na velkých celnicích s pohybem tisíců lidí denně. Jen mi nešlo na rozum, že migranti míří ven z Maďarska…

Když jsem po hodině byla už konečně téměř na řadě, zahlédla jsem, jak se kdosi snaží ve frontě za mnou neúspěšně otočit. Celníci hlídající opačný směr, tedy vjezd do Maďarska si toho taky všimli a rozběhli se k vozu.

Srb řídící auto za mnou vylezl ven a zapálil si, bylo mu jedno, že na něj celníci ukazovali, že tam kouřit nesmí. “To už jako prchají migranti ven z EU? Tak je nechte, ne? Já myslel, že jste rádi, když u vás nejsou,” podivoval se stejně jako já nad tím, že se tři ženy viditelně neevropského etnika pokusil někdo provézt z Maďarska do Srbska. “Všecko je to naruby,” vztekle zašlápl rozkouřenou cigaretu, aby uklidnil naštvaného celníka, a zalezl zpět do auta.

Nová normálnost

Taky na severomakedonských a řeckých hranicích bylo možné zaznamenat zvýšený počet vozidel ozbrojených složek ze zemí EU, které vyslaly své profesionály na pomoc s ochranou hranic. Informace v aktualizovaných dopravních aplikacích mi posléze během cesty potvrdily, že už teď, víc než měsíc před začátkem letní sezóny, se dají jen ztěží některé hranice projet hladce a s maximálně čtvrt hodinovým čekáním, jak to bývalo možné dřív.

Vzhledem k tomu, že se podle vyjádření cestovních kanceláří letos k moři chystá vlastní dopravou, tedy primárně automobily, velké množství Evropanů, a zároveň se zesiluje proud migrantů, lze očekávat komplikovanou situaci na hraničních přechodech nejen na hranicích Schengenu, ale také podél celé trasy přes Balkán. Na druhou stranu - když jedete malými přechody a čekáte-li takhle hodinu kdesi mezi poli a zahradami, můžete si koupit jahody a meruňky a melouny a… přímo z té zahrádky, vedle které jste uvízli (doporučuji mít drobná eura, papírové bankovky vám nerozmění). Místní vesničané jsou přizpůsobiví a podnikaví. Asi bychom měli být taky; podle všeho bude průběžný proud uprchlíků směr Evropa novodobým standardem.