Video placeholde

Kalousek v Reflexích: Pět dní na připomínkové řízení k úspornému balíčku je vládní sabotáž

„Z diskuse na sociálních sítích jsem zjistil, že i spousta našich posluchačů si myslí, že připomínkovým místem vládního úsporného balíčku je opozice. Vůbec ne,“ zahájil dnešní pravidelný pořad Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše bývalý ministr financí. „Předkladatelem je ministerstvo financí a připomínkovým místem jsou všechny resorty i účastníci tripartity, tedy podnikatelské svazy a odbory,“ vysvětluje. „A když rozešlete materiál do připomínkového řízení a řeknete – máte na to pět dní, tak je to stejné, jako kdybyste všem řekl, že o jejich připomínky nestojíte,“ myslí si Kalousek a považuje to za zbytečnou aroganci vlády. „Snaha o věrohodnou diskusi by měla být aspoň předstírána,“ říká v nadsázce.

Marek Stoniš se domnívá, že druhou možností je strach kabinetu z toho, že by jeho partneři opravdu našli v materiálu vážné chyby. „A čím méně času na jejich hledání má, tím je to pro vládu lepší,“ myslí si.

Kalousek ovšem upozornil, že když dala vláda svým partnerům tak málo času na připomínky, časově jim nezbude nic jiného než začít v Parlamentu lobbovat i ve vládních stranách a úsporný balíček se snažit měnit. „Zatímco když dát na připomínkové řízení dost času, lobbování zabráníte,“ myslí si Kalousek. „Amatérismus vlády prostě nechápu,“ hodnotí způsob, jakým poslala vláda paragrafované znění úsporného balíčku k připomínkám.

V další části pořadu přišel čas na pravidelné otázky diváků na Miroslava Kalouska, mimo jiné tyhle:

Co říkáte na to, že ministryně Jana Černochová při obhajobě obranné smlouvy s USA lhala, když tvrdila, že smlouva neznamená pobyt cizího vojska na našem území?

Četl jste 66bodový plán německého ekonoma Peukerta pro hnutí Poslední generace, který má zachránit planetu? Jestli ano, co si o něm myslíte? Nezbláznili se už aktivisté, když chtějí bourat silnice, zakazovat lidem maso, přidělovat lidem 500 litrů pohonných hmot ročně, rušit výtahy a zbytečné stroje?

Prezident Pavel na tryzně v Terezíně prohlásil, že za tehdejší zločiny mohou naši předkové. Jak tomu máme rozumět? Že zločiny v Terezíně páchali Češi, a ne Němci?

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer uspořádal konferenci o Istanbulské úmluvě pod názvem Výzva nebo hrozba, sociální výbor horní komory se ovšem odmítl na konferenci podílet. Chápete, proč se o ní nemá v Senátu diskutovat?

Své otázky do příštího vydání pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše můžete už dnes posílat na adresy: marek.stonis@reflex.cz nebo kalousek@reflex.cz