Video placeholde

Ruské zvěrstvo nezná hranic: Přes 460 dětí je mrtvých, na 700 tisíc je drženo v Rusku a Krymu

Pomáhají lidem na území Ukrajiny i těm odvlečeným za hranice. Vyhledávají ztracené, dokumentují násilí a bezpráví na dětech i dospělých a s ukrajinskou justicí sbírají informace a uchovávají důkazy pro následné soudní procesy o ruských zvěrstvech na Ukrajině. Na vyšetřování válečných zločinů se podílí hned několik nezávislých organizací. Pětice vyšetřovatelek z koalice Ukrajina 5AM se o své zkušenosti podělila na setkání v Praze. Podle dostupných dat přišlo během ruské agrese o život nejméně 461 dětí, další zhruba tisícovka byla zraněna. Ukrajinců odvlečených ze země jsou miliony, z toho dětí přes půl milionu.

„Bylo pět hodin ráno, když jsme se v Kyjevě probudili a uslyšeli výbuchy. A hned druhý den, když jsme vyšli z úkrytů, jsme začali o ruských útocích shromažďovat informace. Proto název Ukrajina 5AM,” popisuje Maryna Khromykh vznik koalice, která dokumentuje ruské válečné zločiny. Její nadace DEJURE se zaměřuje hlavně na porušování lidských práv.

Mariia Sulialina z Centra občanského vzdělávání Almenda popisuje ruskou převýchovu ukrajinských dětí. „Zajímáme se o děti, které byly deportovány, i o ty, které zůstávají na okupovaných územích na Ukrajině. Protože jedním z cílů Ruské federace je zničit nás jako národ, vynakládá Rusko velké úsilí na převýchovu našich dětí. Aby vymazali jejich ukrajinskou identitu. Ať už jde o formální nebo neformální vzdělávání. Průzkum, který jsme s našimi partnery provedli, odhalil, jak se ukrajinské děti učí ruskou propagandu. Učí se o tom, že Ukrajina nemá vlastní historii a patří Rusku, že NATO je nepřítel a podobně. Mají speciální programy, kde se setkávají s ruskými vojáky, kteří se právě teď účastní války, a tyto vojáky oslavují a oslavují tuto válku. Děti nemají možnost nechodit do školy a neposlouchat to. Jsou v podstatě indoktrinovány přímo ve školském systému. Pracujeme na mechanismu, jak dostat děti z území Ruska zpět, a všem, i těm z okupovaných území, pomoczt překonat ten propagandistický narativ," popisuje Mariia Sulialina.

Právě deportace dětí i dospělých z Ukrajiny je nejmasovějším zločinem, kterého se Rusové dopouštějí. Podle Aleny Lunove z Centra pro lidská práva ZMINA mnohé z nich ani nenapadne domáhat se svých práv u ukrajinských autorit. Nevnímají totiž, že jejich deportace je zločin. Organizace pomáhá nejen s vyhledáváním Ukrajinců na území Ruska, ale s ukrajinskou vládou také řeší, jak je dostat zpět do země, když nemají doklady. „Snažíme se o těchto lidech posbírat co nejvíce informací, pomáhají nám i organizace z jiných evropských zemí, do kterých se část Ukrajinců z Ruska dostala. Mezi miliony deportovaných Ukrajinců je na 700 tisíc dětí. Dostat je domů je obtížné. V poslední době zvlášť proto, že po každé medializaci Rusko zásadně omezí šíření informací, ze kterých můžeme čerpat,” popisuje Alena Lunova. Více ve videu v úvodu článku.