Dobročinné Vánoce: I v krizi Češi poslali desítky tisíc dárků potřebným

Dobročinné Vánoce: I v krizi Češi poslali desítky tisíc dárků potřebným Zdroj: red

Dobročinné Vánoce: I v krizi Češi poslali desítky tisíc dárků potřebným
Dobročinné Vánoce: I v krizi Češi poslali desítky tisíc dárků potřebným
Dobročinné Vánoce: I v krizi Češi poslali desítky tisíc dárků potřebným
Dobročinné Vánoce: I v krizi Češi poslali desítky tisíc dárků potřebným
Dobročinné Vánoce: I v krizi Češi poslali desítky tisíc dárků potřebným
7
Fotogalerie

Dobročinné Vánoce: I v krizi Češi poslali desítky tisíc dárků potřebným

Dárky pro děti žijící na hranici chudoby, splněná přání osamělým seniorům i pomoc lidem v nejchudších zemích světa. I v době drahoty lidé ve sbírkách pomáhají potřebným. Například v největší vánoční sbírce v Česku s názvem Krabice od bot poslali dárci dětem ze sociálně slabých a neúplných rodin rekordních 48 394 dárků, což je dosud nejvíc za 12 let trvání sbírky. Letos vzrostla i poptávka po této pomoci.

Holčička 5 let, slečna 15 let, chlapec 10 let. Je krátce před Štědrým dnem a v jenom z pražských sběrných míst sbírky Krabice od bot právě probíhá předčasná vánoční nadílka. Pro dárky sem přišly rodiny bez domova, které žijí v nedaleké ubytovně. Každé z dětí dostává dárek podle svého věku. „Já to asi nevydržím nerozbalit! Já to zkusím vydržet pod stromeček. Já nevím, tati, můžu dřív?“ zní z hloučku dětí u krabic. Božena Hloušková přišla s vnučkami. „Jejich maminka je v hmotné nouzi, bez pomoci by určitě neměly takové dárky. Udělalo jim to obrovskou radost,“ popisuje. Radost je vidět v obličeji každého z obdarovaných dětí i na tváři dobrovolnice Kristiny Spurné, která svou provozovnu každý rok promění ve sběrné místo.  „Už jsme tady rozdali přes tisíc dárků. Něco se rozváží, lidé chodí i sami. Velká část dětí věří na Ježíška, vědí, že to nekoupili rodiče, protože sem jdou s nimi. Takže jsou zvyklí, že sem chodí Ježíšek dřív, protože toho má moc a nestíhá,“ popisuje Kristina Spurná ze sběrného místa Krabice od bot v Praze-Čakovicích.

Dárky lidé posílali od poloviny listopadu do začátku prosince. Sbírka, kterou každoročně pořádá Diakonie Českobratrské církve evangelické, funguje tak, že si lidé vyberou věk a pohlaví dítěte a podle toho pošlou nebo osobně donesou dárek do jednoho ze 151 sběrných míst sbírky v republice. Příjemce navrhují nejčastěji neziskové organizace, OSPOD a jiná zařízení sociálních služeb. „Nemusí to ale být jen instituce. Potřebné děti může doporučit i pediatr, starosta v nějaké obci, který ví, že tam má rodinu v tíživé finanční či sociální situaci, “ vysvětluje mluvčí Diakonie ČCE Dalibor Hála.

Celkem lidé letos ve sbírce dětem v nouzi poslali přes 48 tisíc dárků. Dosud nejvíc ve sbírce. Nejčastěji hračky, knihy, ale i drogerii nebo kosmetiku. Štědrou vánoční besídku díky tomu měly v posledním týdnu před Vánoci například i děti v nízkoprahovém klubu Akcent v Rokycanech. Tady potkáváme o něco starší osazenstvo. „Nejmladšímu z obdarovaných tady je 11 let, nejstarším je osmnáct,“ říká koordinátorka klubu Veronika Cardová. V klubu se pravidelně setkávají děti a mládež z rodin v nepříznivé sociální situaci. Mnozí žijí nejen v chudých poměrech, ale často v neúplných rodinách či u pěstounů. „Vánoční dárky ze sbírky Krabice od bot tu rozdáváme už poněkolikáté. My vždy napíšeme počet a věk dětí, které bychom chtěli obdarovat. Vždy to má i u starších dětí velký úspěch,“ popisuje praxi Veronika Cardová. Dárky od více než 13 tisíc dárců ve  sbírce pomáhalo rozdat na 500 dobrovolníků.

Lidé pomáhali i jinde. Vánoční přání plnili například i osamělým seniorům prostřednictvím sbírky Nadačního fondu ČRo Ježíškova vnoučata. K 22. prosinci v ní darovali více než 11 tisíc hmotných i zážitkových dárků a přispěli téměř 3 miliony korun. Ve sbírce Skutečný dárek Člověka v tísni zase mohou celoročně posílat pomoc potřebným do chudých zemí. Letos takový dárek pořídilo přes 11 tisíc dárců. V této sbírce lidé nákupem takzvaných darovacích certifikátů mohou například přispět na výbavu do škol, koupit zvíře nebo třeba nástroje pro farmáře.