Třetí den soudu Andreje Babiše (ANO):  Andrej Babiš v obležení právníků(14.9.2022)

Třetí den soudu Andreje Babiše (ANO): Andrej Babiš v obležení právníků(14.9.2022) Zdroj: Blesk:Alexandr Malachovsky

Soudce Jan Šott
Ke slovu se dostal i všemi očekávaný Andrej Babiš ju­nior
Monika Babišová. Přišla. Ve správném pořadí řekla dvě slova a odešla.
5. den soudního líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Andrej Babiš mladší (16.9.2022)
Andrej Babiš mladší u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo (16.9.2022)
23
Fotogalerie

První soudný týden Andreje Babiše: Mlčící Monika, soudní neználci, zrádný syn i novinářka jako svědkyně

Proces roku. Tak titulky novin označily soud Andreje Babiše a jeho bývalé spolupracovnice Jany Nagyové. Oba jsou obžalováni za podvod s padesátimiliónovou dotací na Farmu Čapí hnízdo. Desítky televizních kamer, křičící Babiš, mlčící svědkové, zrádný syn, drsný soudce i mazaní obhájci. To jsou kulisy a protagonisté soudního dramatu, které se odehrává v pražské Spálené ulici.

Pokračování 2 / 6

Pondělí: Divadlo Spálená

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jiřím Kučerou • Videohub

Budova Městského soudu v Praze ve Spálené č. 2 toho má za sebou dost. V úctyhodně vyhlížejícím paláci kdysi soudili Babinského. Síň číslo 101, která je největší místností tohoto soudu a kde také probíhá líčení s Andrejem Babišem, v minulosti mnohokrát posloužila jako filmová kulisa. Tentokrát je však kulisou úplně jiné inscenace, na niž se pro velký zájem vydávají vstupenky. Všechna místa jsou zaplněna, lidé zvědavě natahují krky, blesky foťáků jsou v permanentním zápřahu. Andrej Babiš přichází už hodinu před začátkem.

V devět hodin ráno to vše vypukne. Soudce vykazuje z místnosti fotografy a kameramany. Státní zástupce Šaroch čte krátkou obžalobu, jako trest navrhuje podmínku. Poté se vyjádří obžalovaná Nagyová, a hlavně Andrej Babiš. Opět mluví o polistopadovém kartelu a že je to účelová kauza. Soudce Jan Šott ho napomíná. Po konci Babišovy řeči si vezme slovo a upozorní obžalované, že se nemusí řídit návrhem státního zástupce, a pokud se jim prokáže škoda velkého rozsahu a zároveň poškození zájmů Evropské unie, hrozí jim pět až 10 let za mřížemi. Obžalovaný protáhne obličej tak, jak se mu to tento týden stane ještě mnohokrát. Soudce tak jasně vzkazuje všem přítomným, že se nenechá ovlivnit ani nátlakem veřejnosti, ale ani mocí obžalovaného. Bude to bitva.

Ke slovu se často dostane triumvirát Babišových obhájců. Jedná se o jedny z nejzkušenějších tuzemských právníků, jádro tvoří ­brněnští advokáti bratři Bartončíkové. Možná vám bude povědomější jméno jejich otce Josefa Bartončíka, bývalého předsedy KDU-ČSL, jehož politická kariéra skončila poté, co se přišlo na jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Bartončíkovi jako obhájci více či méně úspěšně zasáhli v procesech například s Toflovým gangem nebo metanolové aféře. Mimo svou profesi vešli ve známost v souvislosti s nehodou při rallye v Lopeníku v roce 2012, kde auto, které Michael Bartončík řídil a bratr Josef navigoval, usmrtilo čtyři mladé dívky. Oba vyvázli bez trestu, incident se stal na závodní dráze a odsouzeným byl traťový komisař.

Třetím členem obhajoby je nestor českých advokátů Eduard Bruna. Právník, jenž nikam nespěchá, ale je mozkem a stratégem v pozadí. Po soudní síni se pohybuje loudavým krokem, při procesu vůbec nemluví, talár si spouští z ramen až do poloviny zad. Vypadá otráveně a nezúčastněně, ale opak je pravdou. Včasnými zásahy se pokouší usměrňovat soud ve prospěch klienta. S velkými kauzami má dlouhé zkušenosti. V minulosti hájil třeba Jiřího Čunka nebo milenku a později manželku expremiéra Petra Nečase Janu Nagyovou (Nečasovou). Sám neunikl mediální pozornosti, když vyšlo najevo, že svůj doktorát získal na plzeňských právech v rekordním čase 16 měsíců s chybějící disertační prací. Později ale došlo k odstranění všech nedostatků, chybějící práce byla do archívu doplněna a správní řízení bylo zastaveno.

Pokračování 3 / 6

Úterý: Soudní neználci

Video placeholde
První týden soudu s Andrejem Babišem • Videohub

Druhý den soudu zájem veřejnosti zcela opadl a soudní síň se najednou zdála příliš velká. Špatně ozvučená a akusticky nepříznivá místnost jako by sama činila bariéru mezi procesem a veřejností.

Líčení začalo výpověďmi soudních znalců. Jako první vypovídal Aleš Čulík, odborník na písmoznalectví, který měl posoudit pravost podpisů Andreje Babiše mladšího na smlouvě o prodeji akcií Farmy Čapí hnízdo. Jeho výpověď byla velmi nejednoznačná. Znalec tvrdil, že podpisy vykazují jak znaky pravosti, tak i znaky nepravosti. Svou nerozhodnost přitom sváděl především na nedostatek referenčního materiálu, s nímž by mohl zkoumané podpisy porovnat. Je až k nevíře, že se státnímu zástupci Šarochovi nepodařilo získat více než dva originální podpisy Babiše juniora. Znalec Čulík se dále vykrucoval při otázce, proč nemůže porovnat údajné podpisy Babiše juniora s podpisy Babiše seniora, aby tak potvrdil či vyvrátil podezření, že otec falšoval synův podpis. Znalec prý musí pouze posuzovat vztah podpisu a podepisovatele, jehož identita vyplývá z obsahu dokumentu, na němž se podpis nachází. Takové tvrzení je samo o sobě podezřelé a ani soudce netušil, co je znalci do obsahu dokumentů, které podpis nesou. I proto patrně dojde k vyhotovení nového znaleckého posudku.

Ačkoliv závěr první znalecké ­výpovědi vyšel pro obviněného ­Andreje Babiše zatím spíš příznivě, výpověď druhého znalce, ekonomického odborníka Vítězslava Hálka, už se nesla ve zcela opačném duchu. Ten totiž soudu vypověděl, že Farma Čapí hnízdo byla ve špatné finanční kondici a správně měla skončit v likvidaci. Navíc řekl, že hlavní těžiště výnosu farmy, totiž reklama kupovaná Agrofertem, byla z ekonomického pohledu iracionální a největší objem této reklamy Agrofert kupoval v době, kdy byla farma vedena ještě jako staveniště. Tedy v době, kdy mohla reklama oslovit maximálně stavební dělníky. Za toto svědectví si znalec od Babiše vysloužil titul podvodníka a součást polistopadového kartelu. Expremiér byl na jeho výpověď dobře připravený, a jen co znalec domluvil, už šustil papíry s novinovými články, jež mají prokazovat Hálkovu nekompetenci. Ten se totiž coby znalec za šestadvacetiletou kariéru nachomýtl k řadě kontroverzních kauz a jeho posudky často média propírala.

Pokračování 4 / 6

Středa: Mlčící Monika

Video placeholde
Monika Babišová i její bratr Martin Herodes odmítli u soudu v kauze Čapí hnízdo vypovídat. • TV NOVA Official

U pultíku určeného pro výpověď svědků se mačká jeden diktafon vedle druhého. Novináři si chtějí zaznamenat výpověď Babišovy manželky Moniky. Žena, která má na sebe napsanou velkou část jeho majetku, na veřejnosti téměř nemluví, a pokud ji novináři osloví, Babiš je usměrní větou „mé paní se na nic neptejte“.

Do soudní síně vstupují manželé ruku v ruce. Andrej ukazuje Monice lavici pro svědky a sám si jde sednout na místo pro obžalované. Monika se usmívá ve stroboskopické záři blesků. Jednání začíná. Za zamračeného Babišova pohledu vstupuje Monika před soudce a poslouchá právní poučení. Pak vyřkne dvě slova. Na otázku, zda poučení rozuměla, řekne znělé „ano“. Na otázku, zda bude vypovídat, řekne ještě znělejší „ne“. Důvod? Paragraf 100 trestního řádu, podle něhož na to má jako jeho manželka právo. Poté se opět usměje a odchází z místnosti. Ze stejného důvodu odmítl vypovídat i její bratr Martin Herodes i Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková. Ta se navíc kvůli svému zdravotnímu stavu k soudu ani nedostavila osobně.

Odpoledne ještě vypovídal Babišův politik Jaroslav Faltýnek. Žoviálním tónem a s úsměvem před soudem prohlásil, že pro jeho předsedu „bylo Čapí hnízdo pod rozlišovací schopnost, že 50 miliónů jsou pro Agrofert drobné“. Nejhorší zprávu pro Babiše měl tak pouze soudce Šott. Oznámil mu, že Babiš junior v pátek skutečně dorazí, což u obžalovaného opět vyvolalo protáhlý obličej a nesouhlasné vrtění hlavou.

Pokračování 5 / 6

Čtvrtek: Krátká paměť

Ve čtvrtek došlo na výpovědi svědků, kteří v rozhodné době pracovali na úřadě, jenž dotaci Čapímu hnízdu přidělil. Téměř v úplné shodě všichni vypovídali, že si nic nepamatují, o Čapím hnízdě a Babišovi vědí jen z médií a že za nic určitě nemůžou, protože jestli si něco pamatují, tak to, že postup při udělování dotace na Čapí hnízdo běžel podle pravidel. Jejich výpovědi tak svědčily především o epidemii ztráty paměti mezi českými úředníky. Státní zástupce i soud se marně snažili dobrat podrobností o průběhu dotačního řízení. Ukazuje se, že ověřování kvalifikačních materiálů žadatelů probíhalo spěšně a ledabyle, stále však v souladu s metodikou a předpisy.

Výjimečnou svědkyní byla jistá paní Eva Filipová, která jako jediná potvrdila, že se o spojení Babiše s Čapím hnízdem vědělo. Za toto tvrzení se od Babiše dozvěděla, že je lhářka a že proti němu svědčí hlavně proto, že ho nemá ráda. V tom se ale expremiér mýlí. Paní Filipová ho má totiž zřejmě natolik ráda, že se v jeho prospěch možná dopustila křivého svědectví. Cestou ze soudní síně před jednou novinářkou utrousila, že „Babiš může být rád, že toho neřekla víc“. Slova z médií pak dolétla i k soudci Šottovi, který si Evu Filipovou znovu předvolá.

Pokračování 6 / 6

Pátek: Dvojité křivé svědectví

Video placeholde
Andrej Babiš mladší mluví o svém zapojení do Čapího hnízda • reflex.cz

V pátek bylo v soudní síni opět rušno. Zvýšený zájem médií i veřejnosti si vyžádala avizovaná přítomnost Andreje Babiše mladšího, jenž nejdřív tvrdil, že před soudem vypovídat nebude, pak že bude, ale přes videohovor a jen dva dny před termínem své výpovědi konečně potvrdil, že dorazí přímo před soud.

V úvodu jednání si ale veškerou pozornost vyžádalo nenadálé svědectví novinářky Zdislavy Pokorné z Deníku N. Právě ona získala předešlého dne výše zmíněnou citaci Evy Filipové. K překvapení všech přítomných se soudce Šott na začátku přelíčení dotázal veřejnosti, jestli je přítomná novinářka Pokorná, a předvolal ji ke svědecké výpovědi. Z novinářky se tak z vteřiny na vteřinu stala účinkující soudního líčení. Na otázku, jestli jí skutečně paní Filipová řekla, že toho na Babiše mohla říct víc, novinářka odpověděla, že ano, na otázku, jestli to má nahrané, odpověděla, že ne. Tím ji soudce z výpovědi propustil, jenže ne na dlouho. Během přestávky totiž novinářka svým kolegům šeptala, že ve skutečnosti má odpověď ­Filipové nahranou, ale že ji tady nechtěla pouštět. Toto využila jistá paní Síbová, dobrovolnice Milionu chvilek, jež okamžitě po skončení přestávky běžela za soudcem s tím, že má k případu zásadní svědectví, a novinářku Pokornou udala. Ta se tak opět stala svědkyní a musela soudu vysvětlit, jak to s nahrávkou je. K tomu, aby se vyhnula usvědčení z křivého svědectví, jí stačilo pár neobratných tvrzení o tom, že ještě nyní své záznamy kontrolovala a že předmětnou nahrávku opravdu nemá.

Nakonec se ke slovu dostal i všemi očekávaný Andrej Babiš ju­nior. Přinesl si s sebou čerstvý psychologický posudek od Džamily Stehlíkové a na otázku, jakou má psychiatrickou diagnózu, odvětil, že s diagnózou nesouhlasí, ale že se léčí se schizofrenií. Pokud bude soud chtít, tak se prý rád podrobí dalšímu vyšetření, což si obhajoba zcela jistě bude přát. Zbytek jeho výpovědi byl notně zmatený a vzhledem k jeho jazykové nekompetenci a neuspořádanému projevu (Babiš junior dlouho žije v zahraničí a čeština není ani jeho mateřský jazyk; pozn. red.) nebylo často rozumět, o čem vlastně mluví. Nicméně meritum jeho výpovědi svědčí o zjevné neúčasti v nakládání s akciemi Farmy Čapí hnízdo a vůbec veškerým byznysem jeho otce, vzhledem k tomu, že ani netuší, kdo je majitelem společnosti Agrofert. Dále uvedl, že podpis na smlouvě o převodu akcií stoprocentně není jeho a že tento dokument nikdy neviděl.

Po prvním týdnu soudu se objasnilo jen několik málo skutečností. A to především, že Andrej Babiš stále nemůže uvěřit tomu, že tam sedí, že lidé v Česku mají krátkou paměť, znalci toho mnoho nepoznají a že i novináři sami někdy potřebují hlídacího psa.

Pokračovat se bude opět v pondělí 26. září.