Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Bosch Termotechnika

Svetr nebo mikina doma? Ve Španělsku nebo Portugalsku nic neobvyklého

Španělé a Portugalci nejenže na jaře dokázali zbořit stereotyp, že v jižních zemích platí princip „maňana“, když si letos na půdě EU promptně vyjednali takzvanou iberskou výjimku, která jim umožnila udržet tamní ceny energií bez výrazného navýšení. Pozitivní inspirací nám mohou být i v jiném, velmi praktickém ohledu, v zimních časech neútulně chladnoucích domovů, kdy začínáme pěkně po česku nadávat. Ale popořadě.

 

Stejně jako u nás se i ve Španělsku vedla intenzivní debata o tom, že v zimě bude třeba přidat svetr, ale terčem celonárodních vtipů téma příliš nebylo. Španělé i Portugalci jsou totiž na teplé oblečení doma během zimního období zvyklí dlouhé roky (a nejsou v Evropě sami). Jak říká Barbora Tučková z Porta, mnoho portugalských domácností nemá vůbec zavedené centrální topení, takže není výjimkou, že teplota v některých místnostech přes zimu klesne i na 14 °C, což je běžná zimní venkovní teplota.

Jak doma ušetřit bez omezování? Tipy zde >>>

V obývaných místnostech si Portugalci instalují dočasné přímotopy nebo speciální plynové teplomety. Kdo může, používá samozřejmě krb či kamna. Podobná situace je ve Španělsku, i když ve velkých městech může být centrální topení běžnější než na venkově. Obě země v posledních letech rovněž masivně investovaly do obnovitelných zdrojů energie, především solární a větrné, které využívají jejich přirozené geografické podmínky.

To potvrzuje i Laura Aznar ze španělské Valencie. „Máme tu skutečný boom solárních panelů na domech. Vláda to finančně podporuje a mnoho mých sousedů si je nainstalovalo. Letos si je nejspíš pořídím také,“ říká L. Aznar. „Moje známá mi ukázala, jak to v praxi funguje. Elektřinu z veřejné sítě odebírá jen v noci a během dne využívá svou vlastní energii. Vyrobí více, než spotřebuje, a přebytky vrací do veřejné sítě. Za to dostává finanční bonus na svůj účet,“ dodává HR konzultantka.  

Ani tak se nechystali obyvatelé obou jižních zemí během nadcházející zimy přetápět. Barbora Tučková z Porta k tomu říká: „České vytápění na 22 nebo 23 °C tu neexistuje, považovalo by se za luxus a plýtvání. Pro Portugalce je mít v zimě v bytě 18 °C velmi dobrý standard. Dva svetry nebo svetr a fleecovou mikinu tu v bytě přes zimu nosí běžně každý,“ uvádí Češka se zkušeností z Česka i Portugalska. „Většina lidí zapíná topení třeba jen na dvě hodiny ráno a tři hodiny večer,“ dodává.

V létě teploty v obou zemích stoupaly až ke 40 °C, ale vlády obou zemí uplatnily s ohledem na nutnost šetřit energií nařízení o omezení klimatizace. Jižané jsou tedy o krok napřed před námi co do schopnosti se adaptovat na složitou situaci i na výrazně odlišné podmínky v létě a v zimě. Jedno je jisté: až si budete navlékat druhý či třetí svetr, vzpomeňme si, že Portugalci i Španělé to tak dělají mnoho let, a nežehrají na to.