Bazén hotelu Thermal je měsíc poté, co jej otevřela Alena Schillerová, stále v žalostném stavu

Bazén hotelu Thermal je měsíc poté, co jej otevřela Alena Schillerová, stále v žalostném stavu Zdroj: Martin Bartkovský

Stav bazénu hotelu Thermal k 24. září 2021
Stav bazénu hotelu Thermal k 24. září 2021
Stav bazénu hotelu Thermal k 24. září 2021
Stav bazénu hotelu Thermal k 24. září 2021
Stav bazénu hotelu Thermal k 24. září 2021
24
Fotogalerie

Potěmkinův bazén podruhé: Měsíc od otevření je v horším stavu. Dělníci se mísí s plavci, dlaždičky se loupou

Ve stále žalostném stavu se nachází bazén u karlovarského hotelu Thermal měsíc po jeho slavnostním otevření, kdy tu pásku stříhala ministryně financí Alena Schillerová. Její ministerstvo je totiž 100% vlastníkem hotelu a bazénu, a páska se tak musela stříhat před volbami za dozoru hlavní šéfové. Reflex překontroloval, v jakém stavu je bývalá chlouba lázeňského města měsíc po „slavnostním“ otevření, a musíme konstatovat, že je to ještě horší, než jsme čekali. Podívejte se do fotogalerie, snímky toho řeknou víc než jakákoli reportáž.

V době konání filmového festivalu lákala Alena Schillerová na slavnostní otevření bazénu hotelu Thermal. „Není všechno tip ťop, ale kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde,“ říkala tehdy ministryně financí. Všude ze stěn tehdy trčely kabely, bezprostřední okolí bylo zamaskované staveniště a dětské plavce nahnané do malé místnosti s dlaždičkami přilepenými lepicí páskou ohrožovaly stroje zapojené v elektřině. Dnes, tedy měsíc a týden po otevření, ta situace vypadá ještě daleko hůř.

Podívejte se, jak Alena Schillerová slavnostně otevírala bazén hotelu Thermal 22. srpna 2021:

Video placeholde
Potěmkynův bazén: Alena Schillerová přestříhává pásku, všude je nepořádek a dráty trčí ze zdí • Martin Bartkovský

Zapomeňte na to, že byste se z Thermalu vyvezli výtahem do bazénu, který se nachází na kopci nad hotelem. Už od festivalu je mimo provoz. Musíte po svých. Na recepci zaplatíte 150 korun za 3 hodiny (je to snížená cena, až bude všechno tzv. tip ťop, připravte si necelé čtyři stovky). Pokračujete kolem místnosti, která vypadá, jako když ji zasáhla letecká puma. Ještě před měsícem tu byly nainstalované šatní skříňky. Dnes tu nejsou, všude je nepořádek, chybí obložení radiátorů, válí se tu suť a prach. Apokalyptická scéna usvědčuje, že před měsícem to tu bylo jen ono potěmkinovské divadýlko pro slavnostní otevření a teď se to dělá pořádně.

Pokračujete tedy dál do již funkčních šaten. Ty mají jen čtyři převlékárny. Pro muže i ženy společné. Takže i když tu je pouze pár lidí, stojíte frontu. Když se konečně převléknete a uložíte si všechny věci, jdete chodbou, která je pokryta silnou vrstvou prachu. Vaše nohy tak vypadají, jako kdybyste přišli z pole. Jdete tedy do sprchy a zjišťujete, že tu podlaha není svedena do kanálku a vzniká tu solidní brouzdaliště. „Už to předělávali dvakrát, ale nejsou to schopni udělat tak, aby to odtékalo, takže to musíme neustále vytírat,“ posteskne si směrem k dělníkům uklízečka.

Nohy vláčíte bahnem, kolem pochodují dělníci

Osprchováni jdete další chodbou plnou prachu a vaše koupel tak postrádá smysl. Mokré nohy vyrobí na povrchu bahno, které roztaháváte až k bazénu. Kolem vás se pohybují většinou ukrajinsky mluvící dělníci, kteří kolem něco opravují. Zázemí bazénu, kde má být saunový svět, je jen kostra. Hotové tu není nic a vy de facto procházíte aktivním staveništěm. Trochu vás rozhodí, že dělníci i tady nosí helmy, ale vy tu procházíte bez ní a nikomu to nevadí.

Jako první věc vás vítá červenobílá páska. Do bazénu tudy nesmíte, musíte ho celý obejít. Důvod? Bortí se tu dlažba. Narychlo přilepené dlaždice, které se před měsícem lepily pár minut před stříháním pásky, to totiž nevydržely. Na některých místech chybí celé pásy, bok bazénu se tak bortí a vy byste se mohli poranit. Jdete tedy ke vzdálenější straně a pouhým okem vidíte, že jsou ty dlaždičky přilepeny nakřivo všude.

Je podzim, takže místní novinku – bazén se vřídelní vodou, která má kolem 40 stupňů – opravdu oceníte. Bohužel je na vřídle nějaká porucha, a tak není napuštěné celé, ale jen do tří čtvrtin. Plavecký bazén má jen 25 metrů místo původních padesáti a je opravdu hodně mělký, takže je do něj zakázáno skákat. Výhled z něj je ale stále stejně krásný a při západu slunce na chvíli zapomenete, co s ním vláda Andreje Babiše provádí. Ale z rozjímání vás zase vytrhne pokřikování dělníků, kteří mají své buňky hned vedle.

Dopadlo to jako vždycky

Plavčíci vás z vody vyženou 20 minut před stanovenou zavíračkou. Následuje kolečko v podobě prachu – sprchy s brouzdalištěm – dalšího prachu – fronty v převlékárně (bez fénů) – a návrat pěšky z kopce dolů. Opět ve společnosti dělníků, kterým skončila směna. Všechno se to lidé bazén provozující snaží ospravedlnit tím, že je na recepci uvedeno, že bazén je ve „zkušebním provozu“. Tohle ale žádná zkouška není. To je horká jehla jako vyšitá.

Dojem z bazénu je tak velmi hořký a člověk se nemůže ubránit pocitu, že tady se to mělo udělat pořádně. Ačkoliv netrpím brutalistním sentimentem a hotel Thermal se mi jako takový nijak zvlášť nelíbí, tohle je prostě špatně. Vláda slíbila opravu, a tak to taky dělá. Jenže to dopadlo jako všechno. Je to uspěchané, nekvalitní a nikomu to ve výsledku nepůsobí radost. Když už tedy má stát potřebu vlastnit takové věci, jako jsou bazény, měl by je spravovat jako řádný hospodář. Pro začátek se třeba zeptat původních architektů na názor. Anebo nenavádět dělníky k bastlení, aby se pásky stříhaly ještě před volbami.