Tálibán kontroluje hranice Kábulu

Tálibán kontroluje hranice Kábulu Zdroj: ČTK / AP / Rahmat Gul

Navzdory svým veřejným prohlášením nastoluje Tálibán v Afghánistánu tvrdý režim
Navzdory svým veřejným prohlášením nastoluje Tálibán v Afghánistánu tvrdý režim
Navzdory svým veřejným prohlášením nastoluje Tálibán v Afghánistánu tvrdý režim
16 přikázání Tálibánu v originále
16 přikázání Tálibánu v originále
11
Fotogalerie

16 přikázání Tálibánu: Budeš nosit plnovous, ženu zavřeš doma, nebudeš poslouchat hudbu, tančit ani číst knihy

Jakmile poslední americký voják opustí Afghánistán, začnou v zemi platit nová pravidla, příkazy a zákazy. Tálibán už vydal 16 přikázání. Před dvěma dny je rozeslal lidem prostřednictvím mobilních telefonů. Podle znalců je to jen začátek, ale i ten už ukazuje, že vláda Tálibánu bude pro obyvatele terorem a diktaturou. A vláda Tálibánu se od té minulé nijak zásadně lišit nebude. 

Seznam pravidel mi zaslal přímo z Kábulu pan Ahmed, který pracoval pro afghánský olympijský výbor. Ten samozřejmě s nástupem islámských fundamentalistů přestal existovat. „V Tokiu už neměl kdo zvednout naši vlajku, byl to pro mě strašný pocit. Jenže se sportem je v této zemi konec, stejně jako s mnohým dalším. Teď je jen strach,” řekl mi přes videohovor tento týden.

„Bojíme se vyjít ven na ulici. Kterýkoli ozbrojenec se může začít ptát, kdo jsem, co jsem dělal, mohou mě odvézt a zmizím, stejně jako spousta dalších lidí. Manželku a dceru bych ven vůbec nepustil, jen já občas musím na nákup. Ceny všeho strašně vzrostly. Do kanceláře už se nikdy nedostanu, je obsazena, měl jsme tam pas, diplomy, počítače se všemi informacemi.” Podle Ahmeda je jediná jeho šance na záchranu opustit i s rodinou zemi. Ta už ale nyní v podstatě neexistuje, zejména po včerejších útocích na letiště, při kterých zahynulo přes sto lidí včetně 13 amerických vojáků. 

„Máme příbuzné v Německu a Česku, snaží se nám pomoci. Ale moje doklady jsou v kanceláři a na letiště není možné se ani dostat, nemáme ani žádné vízum. Prostě teď už není cesty. Vážně jsme nečekali, že Tálibán přijde sem a tak rychle,” popisuje situaci v zemi Ahmed.

Pravidla Tálibánu

  • Pro všechny platí zákaz pouštění a poslouchání hudby. Stejně je zákaz tance. Muzika nesmí být ani na svatbách a jiných slavnostech. Hudba se nesmí pouštět ani v obchodech, autech atd. Platí zákaz vlastnit přehrávače hudby. Pokud se zákaz poruší třeba na svatbě, potrestána bude celá rodina. 
  • Zákaz čtení materiálů v cizím jazyce. Zákaz vlastnění takových materiálů.
  • Zákaz vlastnění a čtení knih jiných než korán. Zákaz šíření kultury – knih i časopisů. Vše bude spáleno a šiřitelé potrestáni.
  • Zákaz chovat domácí mazlíčky. Pokud doma budou, budou zabiti.
  • Mužům se přikazuje nosit plnovous. Teď se mužům dává lhůta pěti týdnů, aby si ho nechali narůst. Kdo nebude mít vousy, půjde do vězení, dokud mu nenarostou.
  • Zákaz vyholovat si vlasy. Muži si vlasy nesmí dávat nahoru. Vlasy musí volně splývat.
  • Nesmí se stavět sochy ani vyvěšovat obrazy. To platí i pro taxikáře, hotely a obchodníky, nesmí věšet žádné obrázky a plakáty.
  • Zakazuje se veškerý hazard, omamné látky, drogy, cigarety.
  • Zákaz lichvy.
  • Zákaz pouštění draků či dalších zábavných her. Zákaz pouštění holubů a ptáků (oblíbená hra Afghánců).
  • Ženy nesmí prát oblečení venku u zdrojů tekoucí vody (řeka, potok). Pokud bude taková žena přistižena při činu, bude odvedena domů, kde bude její manžel potrestán výpraskem.
  • Ženy nesmí samy odcházet z domova bez doprovodu manžela či pokrevního mužského příbuzného.
  • Ženy musí nosit burku a být zahaleny od hlavy až k patě.
  • Muži mají zákaz šít oblečení pro ženy. Pokud to některý krejčí poruší, půjde okamžitě do vězení.
  • Zákaz shlukování a shromažďování na veřejnosti.
  • Povinnost modlit se dvakrát denně v mešitě. Imám musí registrovat příchod i odchod. Majitelé obchodů musí 15 min. před začátkem modlitby zavřít obchod a jít do nejbližší mešity. 

Mravnostní policie se chová jako SS

„Nic z toho pro nás není nové. Bylo to tak za Tálibánu i předtím. Je jasné, že zase začne fungovat mravnostní policie, která bude na všechno dohlížet a vše kontrolovat. Ta u nás fungovala až do roku 2001. Nosili takové tyčky a kontrolovali, zda je muž v podpaží vyholený, to je také povinností. Když chtěli někoho ponížit, kontrolovali, zda nemá ochlupení v rozkroku, i tam se musí muži holit. Umíte si představit, jak je to ponižující, když vám někdo zajede tyčí pod kalhoty,” komentuje to Fawad, Afghánec žijící v Česku. 

Podle něj je mravnostní policie něco jako SS. „Mají právo lézt lidem do bytů a domů, šmejdit a kontrolovat. Ten,  kdo vás zastavuje a kontroluje, je vaším soudcem. Může vás okamžitě bez soudu potrestat. Nejste nikde v bezpečí, ani doma.” Pobavil ho ale zákaz praní prádla venku, který platí sice pro ženy, ale trestán má být manžel. „To je pro ženy dobré. Když vás muž naštve, půjdete vyprat prádlo k potoku a oni mu už nabančí.”

S tím souhlasí i Ahmed v Kábulu. “Nejvíc se bojím o manželku, ta je vysokoškolskou profesorkou, a dceru, protože ta se zabývala genderovou politikou. Už teď Tálibán chodí a označuje barvou domy, kde žijí ženy, v nichž žijí ženy, které byly aktivní ve veřejném a společenském životě. Zatím se neví proč, ale tohle označování nevěstí nic dobrého. Nehledě na to, že už začaly domovní razie. „Tálibán chodí dům od domu, hledají lidi, kteří spolupracovali s bývalým režimem, policisty, vojáky, politiky a hlavně ženy, které byly v politice a ve veřejném životě,” potvrzuje z Kábulu Ahmed. Tálibán přitom na úterní tiskové konferenci přislíbil, že se nebude mstít a nechá ženy, aby se podílely na veřejném dění.

O svoje příbuzné v Kábulu se bojí i Hamid Rakin, který žije v Česku už od svých šesti let, kdy jeho rodiče utekli před prvním tálibánským terorem. „Naši příbuzní jsou v obrovském nebezpečí, ženy ještě víc, protože pracovaly v genderové politice.” 

„Kontaktovali jsme organizaci Vlčí máky, ale odkázali nás na Američany. Z českého ministerstva zahraničí nám ještě ani neodpověděli. Hledáme pro ně cokoliv,” říká plynulou češtinou. On sám Tálibán nepovažuje ani za správné muslimy.

“Tálibán nevyznává pravý islám. Je to skupina, která vznikla za peníze někoho, aby ovládli nerostné bohatství Afghánistánu a jeho strategický význam. Jeho nadvláda bude obrovský horor,” uzavírá Hamid.

Video placeholde
Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla • Twitter