Celý svět zná Vrbětice. A nikdo se o ně nezajímá

Celý svět zná Vrbětice. A nikdo se o ně nezajímá Zdroj: Adéla Knapová

Vzhledem ke stavu oplocení působí varovné cedule místy spíš jako dekorace
Že je člověk někde, kde by tak úplně být neměl, pozná chvílemi jen náhodou
Výbuch muničního skladu byl v roce 2014 nepřehlédnutelný.
3
Fotogalerie

Posvačit u muničáku: Celý svět zná Vrbětice. A nikdo se o ně nezajímá

Kdo se chce podívat do areálu muničních skladů ve Vrběticích, jež dnes zná celý svět a staly se rozbuškou vztahů s Ruskem, má dvě možnosti. Buď o to oficiálně požádá Vojenské lesy a statky, nebo se jednoduše vydá jinudy než hlavní branou – pokud se nebojí nějaké zapomenuté munice.

Možností, jak se na vlastní oči podívat tam, kam jste se zjevně i v roce 2014, kdy byly místní sklady napěchované výbušninami, a ještě se tu navíc recyklovalo prošlé raketové palivo, mohli bez problémů neohlášeně dostat, je i dnes dost. Podle místních i některých tehdejších vyšetřovatelů se ani agenti ruského GRU Čepiga s Miškinem, kteří mají mít výbuchy na svědomí, příliš snažit nemuseli. Minimálně překonat takzvaný vnější perimetr tvořený děravým plotem, tedy dostat se do areálu, v němž jsou budovy muničních skladů navlečeny na silnici jako řídké korálky, byla hračka i pro místní, z nichž tam prý mnozí chodívali na houby nebo se projet na běžkách.

 

Díry v plotě

Jak uvedli do médií sami tehdejší policejní vyšetřovatelé, díry v chatrném plotě a všehovšudy jeden vrátný na tak velký a strategický areál je překvapili. Čekali by prý výrazně větší ostrahu…

Ovšem jen naivka by si myslel, že od té doby došlo k nějaké změně. Že když se k nějakému kritickému a doslova výbušnému místu upírá zrak celého světa, bude snaha ukázat aspoň s křížkem po funuse, že si toho jsme vědomi, že takto strategické místo umíme zabezpečit (minimálně i proto, že podle zdroje Reflexu na ministerstvu obrany se znovu plánuje začít do skladů munici ve větším navážet).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!