Video placeholde

Miroslav Kalousek: Co musíte slíbit, abyste uspěli ve volbách? Právní stát to rozhodně není…

„Kdyby sociální demokraté byli červotoči a zdi tohoto studia rozpočet, teď bychom slyšeli velmi hlasité chroustání,“ zahájil dnešní díl Reflexí šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš narážkou na návrh ministryně Jany Maláčové na skokové zvýšení minimální mzdy. „Ten návrh neohrožuje primárně státní rozpočet, ale hlavně drobné a střední podnikatele, na které nejvíce dopadly vládní restrikce v posledních čtrnácti měsících,“ doplnil Miroslav Kalousek. „Šéf odborářů Středula tento návrh samozřejmě podpořil, a to slovy, že žaludky máme všichni stejně velké. Dodávám, že nápady, které prosazuje sociální demokracie prostřednictvím Jany Maláčové, povedou k tomu, že ty žaludky budeme mít všechny stejně prázdné,“ říká.

Oba diskutující se shodli, že zvyšování minimální mzdy je třeba brát jako předvolební politický tah. „Říká se, že stranu, která je v existenčním ohrožení, poznáte podle toho, že těsně před volbami přichází s návrhem na zvýšení minimální mzdy,“ připomněl Stoniš současné mizivé vyhlídky sociální demokracie na úspěch v podzimních parlamentních volbách. „Není to vždy pravidlo,“ oponuje Kalousek a vzpomněl na podobně skomírající někdejší vládní Unii svobody, která navrhla před volbami legalizaci marihuany.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Miroslav Kalousek upozornil, že v současné době bojuje o levicového voliče velké množství stran, a sociální demokracie se tak ocitla v konkurenci Babišova ANO nebo koalice pirátů se STAN. A kromě toho je pro ni limitujících osm let společného vládnutí s Andrejem Babišem. „Je opravdu překvapivé přečíst si bizarní programové teze o boji proti korupci, kontrole docházky poslanců do Parlamentu nebo zdražení jídel v parlamentní restauraci nově vznikající policejní strany Roberta Šlachty, a nakonec zjistit, že má větší šanci dostat se do sněmovny než sociální demokracie,“ říká Stoniš. „To je jednoduché,“ dodává Kalousek. „Stačí, když slíbíte, že po volbách všechny zavřete. A úspěch máte zajištěn. U Roberta Šlachty navíc tento slib může znít uvěřitelně,“ dodává v nadsázce Miroslav Kalousek.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.

Na minulý díl Reflexí Kalouska a Stoniše se podívejte zde:

Video placeholde

Reflexe Kalouska a Stoniše: Babiš se Schillerovou nám chtějí namluvit, že jejich dluhy mají být naší mezigenerační solidaritou • Reflexe.cz