Video placeholde

Ivan Fíla: Chtějí mi vzít můj film, ale nikdy neustoupím, Kriegel by se otáčel v hrobě. Donutil už kvůli roli hubnul

Komunista František Kriegel odmítl po invazi sovětských vojsk podepsat moskevské protokoly. Neustoupil, i když věděl, že to možná nepřežije. Spisovatel a režisér Ivan Fíla teď říká, že ani on neustoupí. O Kriegelovi napsal scénář, knihu a chce režírovat i film. Jeho spor s producentem Miloslavem Šmídmajerem se ale dál vyhrocuje.

Šmídmajer tvrdí, že vlastní licenci na scénář. To ale Fíla odmítá, zaplacenou dostal jen půlku. Pravda prý není ani to, že by Česká televize už odsouhlasila jiné možné režiséry. Fíla mluví o polopravdách a ohýbání reality, které podle něj producent šíří. Chce se brániti všemi právními prostředky a v rozhovoru vypočítává přešlapy, které Šmídmajer udělal. Filmu se podle něj nevěnoval, a tak stále chybí plán natáčení a rozpočet. Štáb a herci, třeba Miroslav Donutil, který měl hrát Husáka a už kvůli tomu loni zhubnul 12 kg, už byli opakovaně časově „vyblokovaní“.

Pro Fílu je celá věc nesmírně důležitá, až osobní. Odmítá, že by na základě jeho scénáře film režíroval někdo jiný. Jde o jeho autorskou vizi, ale taky o otázku morální a etickou. Fíla tvrdí, že právě díky němu a jeho scénáři se na film našly peníze. Pomohl mu i knihou, kterou chtěl k filmu a tématu připoutat pozornost. Podpořila ho třeba režisérka Agnieszka Hollandová nebo Nadace Charty 77.

Jako bychom se po 30 letech vraceli zpět, říká v souvislosti se spory a nepravdami kolem svého scénáře Ivan Fíla. Chování producenta je podle něj pro dnešek symptomatické. I proto je pro něj důležité příběh Františka Kriegela zpracovat. Teď se podle Fíly musí obracet v hrobě, když vidí, co se kolem filmu děje.

Kdo film nakonec natočí? Vyhraje Ivan Fíla boj o svou autorskou vizi? Jak argumentuje a čím vyvrací některá tvrzení producenta? Proč je podle něj právě dnes téma Kriegelovy statečnosti tak aktuální a proč mu na něm tak záleží? A v čem se dnešní Česko vrací před rok 1989?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>