Video placeholde

Neurolog Stránský: Češi jsou prohnilý národ, komunisti musí vymřít, lidstvo asi nepřežije a může za to Facebook

Jsme na půl cesty, nejdřív za dvacet let tu může být opravdová demokracie, říká neurolog a vysokoškolský pedagog Martin Jan Stránský. Komunisté podle něj musí vymřít a jejich voliči musí změnit názor. Tvrdí, že český národ je zakomplexovaný kvůli složité historii a rozmělňování tradic dává prostor populistům. Velmi ostře také kritizuje Facebook. Přesně popisuje, jak působí na mozek a jak nás přivede do záhuby.

Komunisté jsou skryté zlo, stříleli by nám znovu do zad, včetně předsedy Filipa, říká Stránský. Proto je podle něj klíčové, aby vymřeli, jinak tu demokracie nebude. Změnit by se ale měla taky povaha Čechů, měli bychom být víc tolerantní a mít se rádi, být pozitivnější. Jsme ale zakomplexovaný národ s vadou. Lidé mají strach a potřebují se s něčím identifikovat. Může za to i naše minulost.

Strašně by pomohl dobrý prezident, tvrdí o současné situaci Česka Stránský. Od Havla jsme ale prý měli hlavy státu, které společnost rozdělovaly a stavěly Čecha proti Čechovi. Neurolog ostře kritizuje prezidenta Zemana a zdůrazňuje, že bychom měli znát jeho zdravotní stav. Je to prý rizikový pacient a alkoholik. Jeho slovům o tom, že je zdravý, má důvody nevěřit.

Facebook je jako heroin, na mozek působí stejně a uvolňuje dopamin, popisuje Stránský. Sociální sítě podle něj vedou k hloupnutí lidstva, mění naše chování i mozek, kde se některá centra zmenšují. Ztrácíme empatii a začínáme se chovat jako počítače. Stránský upozorňuje, že právě kvůli Facebooku a dalším sítím hrozí lidstvu vyhynutí, ta hrozba je podle něj vážná a reálná a on je při pohledu do budoucnosti pesimista.

Jak přesně působí Facebook na mozek a proč kvůli němu člověk může vymřít? Proč jsou dnes mladí méně šťastní a co vyroste z dnešních dětí? Kdo rozděluje českou společnost a jakou vadu má česká nátura? A proč naši situaci tolik zhoršuje globalizace a mizení rozdílů mezi lidmi?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>