Video placeholde

Stehlík: Smrt matky, nádor a šikana, bylo to na provaz. Chtěli mě zničit, končím a podám trestní oznámení

Bylo to šílené, v neděli se mi dělalo z práce špatně, říká historik a šéf odboru MO pro válečné veterány Eduard Stehlík a detailně popisuje, jaké šikaně prý čelil. Rozhodl se nevyužít nabídku ministra obrany a ve funkci skončí. Kvůli křivému obvinění a dalším věcem podá trestní oznámení. V rozhovoru otevřeně mluví o fungování armády a lidech, kteří ho chtěli odstranit. Teď chce psát knihy a připouští i vstup do politiky.

Je to známý člověk, se kterým jsem spolupracoval, lidé z armády vědí, říká Stehlík, o osobě, která organizovala snahy o jeho odstranění. Nechce jmenovat, protože ten člověk prý byl příliš chytrý, a tak Stehlík nemá důkazy. Proti jiným lidem je ale má, třeba v mailech. Může doložit, kdo přesně a jakým způsobem proti němu vymýšlel nepravdivá obvinění.

Podali na mě vymyšlené trestní oznámení, napíchli mi mail a vysáli mailovou schránku, byl to brutální průnik do soukromí, tvrdí Stehlík. Sám teď chce podávat trestní oznámení na několik osob, protože armáda se prý tváří, jako by se nic nestalo. To vše prý kvůli tomu, že Stehlíkovi vadilo, že na jeho odboru pracuje spolupracovník StB Milan Bachan. Stehlík tvrdí, že Bachan má nesmírně silné krytí a konflikt s ním ho stál místo.

Stehlík popisuje, jaký měly tlak a šikana dopad na jeho osobní život. Zemřela mu matka, prodělal operaci nádoru a říká, že se cítil na blázinec. Sílu mu ale dávala práce s veterány, jejich podpora a reakce příbuzných. Dodává, že ho šokovalo, kolik lidí se za něj i v posledních týdnech postavilo.

Jak přesně šikana podle Eduarda Stehlíka probíhala? Kdo všechno za ní stál a proč? Jak se zároveň vyrovnával se zdravotními a rodinnými problémy? Jak funguje armáda, nebo aspoň její část a kdo za to může? A je šance, že se něco změní?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>