Video placeholde

Babiš byl agent Bureš, předal 15 udání, zlo jsme nepojmenovali a tak tu žije dál, říká badatel Schovánek

Měli být potrestáni lidé, kteří způsobili jiným újmu, zlo má být potrestáno, říká badatel Radek Schovánek. Po roce 1989 měly být podle něj přijaty retribuční zákony podobné těm přijatým po druhé světové válce a třeba někteří agenti StB měli být souzeni. Stíhání představitelů komunistického režimu má prý ale smysl i dnes.

Docházelo k tragédiím, pohraničníci páchali sebevraždy a stříleli se i navzájem, popisuje situaci na československých hranicích za komunismu Schovánek. Soud s bývalým tajemníkem ÚV KSČ Jakešem a premiérem Štrougalem je podle něj důležitý, protože znovu otevře téma toho, co se za komunismu v Československu dělo. Nevěří ale, že budou odsouzeni, protože velká řada soudců byla členy komunistické strany a chybí politická vůle. Dodává, že minulost soudců i dnes fungování justice výrazně ovlivňuje.

Zlo jsme nepojmenovali a důsledek je, že máme agenta StB premiérem a společnosti to nevadí, tvrdí Schovánek. Sám svědčil u soudu na Slovensku v kauze Babišovy spolupráce s StB. Říká, že Babiš, tedy agent Bureš, předal StB 15 udání, která jsou vedena v jiných spisech. O jeho aktivní spolupráci s StB nepochybuje a jsou prý doloženy v archivech. Schovánek zdůrazňuje, že byl součástí režimu. Tvrzení, že důstojníci StB listiny a svazky falšovali, odmítá.

Většina lidí, kteří o to požádají, se dočká výmazu ze svazků StB, je to absurdní, míní Schovánek. Nikdo v nich podle něj omylem být veden nemohl, přišlo by se na to totiž velmi snadno. Přístup soudů je prý neprofesionální a vede to k tomu, že neumíme pojmenovávat věci jasně. Říct, že pravda je pravda a lež je lež.

Proč je třeba i dnes soudit představitele komunistického režimu a kdo měl být hned po roce 1989 potrestán? Jak reaguje Radek Schovánek na slova historičky Muriel Blaive, že antikomunismus selhal a na místě je smíření? Proč je podle něj Ústav pro studium totalitních režimů v rozkladu? Co v něm šetří policie? A kdy je na místě, aby badatel zveřejnil informace o něčí spolupráci s StB?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>