Video placeholde

Zdechovský: Babiš je směšný a sosá peníze pro sebe, musíme mu přebrat důchodce, členové ANO už utíkají

Svěřenský fond je jen průhledné divadlo, jsou tu důkazy o propojení Babiše s Agrofertem, je jeho vlastník a sosá peníze, říká europoslanec Tomáš Zdechovský. Nepochybuje o tom, že premiér Agrofert ovládá a kdykoliv se do něj může vrátit. Teď jde prý o dotace pro všechny, druhý zemědělský audit přitom dopadne stejně a bude stát nejmíň další stovky milionů. Zdechovský má zároveň plán, jak Babiše oslabit. Chce kandidovat na předsedu KDU-ČSL a oslovit jeho voliče.

Babiš mluví, jako by byl Česká republika, jeho vyjádření jsou směšná, míní Zdechovský. Měl by prý buď odstoupit, prodat Agrofert, nebo přestat jeho prostřednictvím čerpat dotace. Evropská unie by podle Zdechovského měla na rozdělování dotací a dodržování pravidel v Česku víc dohlédnout. Problém je totiž systémový a Zdechovský popisuje, jak se teď bude postupovat dál.

Babišovi přitom podle Zdechovského roste problém uvnitř hnutí ANO. Lidé už odcházejí, s politikou premiéra a jeho kauzami jsou nespokojení. Europoslanec tvrdí, že ANO bude mít problém najít lidi, kteří by za něj kandidovali. Hnutí prý není zdravé a teď bojuje za porušování zákona. Připouští přitom, že zaplněná Letná nestačí.

Zdechovský říká, že klima ve společnosti se mění. Chce kandidovat do čela KDU-ČSL a přetáhnout jeho voliče, zejména ty starší a důchodce. Řada z nich se prý nechce stydět za svoji republiku. Zdechovský se teď chce na domácí politiku víc zaměřit. Připouští přitom kandidaturu do Poslanecké sněmovny.

Jak by mohli mladí voliči za dva roky změnit volební situaci? Jaké jsou důkazy pro Babišovo propojení s Agrofertem a pro to, že peníze jdou právě k němu? Kolik peněz budou nakonec audity Evropské komise Česko stát? A jak chce Tomáš Zdechovský změnit lidoveckou politiku?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>