Video placeholde

Kroupa: Vyznamenání od Zemana jsou bezcenné tretky, dějiny na něj určitě zapomenou, Gott zranil tisíce lidí

Post Bellum uspořádalo alternativní oslavy 101. výročí vzniku republiky. Ředitel organizace Mikuláš Kroupa říká, že vyznamenání od prezidenta Zemana jsou bezcenné tretky a že ani jejich předávání sledovat nechce, lepší je prý udělat si vlastní oslavu, dokud si to ještě můžeme dovolit. Je mu líto, že někteří lidé ocenění z rukou Zemana přijali. Případně ho vrátit je podle něj správné.

Jaromír Nohavica je zbabělý, zastírá svoji spolupráci s StB, říká Kroupa a vysvětluje tak, proč umělec nebyl na Koncert pro Paměť národa pozván, přestože akce má vycházet z Koncertu pro všechny slušný lidi z prosince 1989, kde Nohavica hrál. Kroupa zdůrazňuje, že Nohavica teď do slušné společnosti nepatří, mimo jiné i proto, že přijal vyznamenání od ruského prezidenta Putina.

Kroupa v rozhovoru zmiňuje nevyrovnání české společnosti s komunistickým režimem. Víc než třetina lidí starších 40 let si podle průzkumu myslí, že za socialismu bylo líp. Podle Kroupy se část společnosti cítí být okradená o peníze i sny, které jim politici naslibovali. Mluví taky o roli Karla Gotta, který se v rámci Anticharty zachoval hanebně, a zranil tak prý tisíce lidí.

Andrej Babiš a Miloš Zeman jsou zbabělci, bojí se, že budou vypískáni, říká Kroupa k tomu, že oba muži neplánují veřejně vystoupit 17. listopadu. Je prý vlastně rád, že tam nebudou. Post Bellum plánuje na Národní třídě projekce se vzpomínkami pamětníků, které budou podle Kroupy ohromující.

Vyměnila by část společnosti svobodu za prebendy? Proč jsou vyznamenání od prezidenta Zemana pro Mikuláše Kroupu bezcenné tretky a proč je správné je vrátit? Skutečně na současnou hlavu státu dějiny zapomenou? Jak se dívá na Karla Gotta i Jaromíra Nohavicu? A na koho by se podle něj nemělo zapomenout?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>