Video placeholde

Petra Nesvačilová: Zemanovo chování má příčinu v dětství, tam začíná dobro i zlo. Neurážím ho, je i můj prezident

Nebaví mě rozdělování, útoky mi jsou hodně nepříjemné, říká herečka a režisérka Petra Nesvačilová. Pronesla slova o dětství prezidenta Zemana, která prý nemyslela jako urážku, a schytala za ně nadávky a útoky. Teď se už otevřeně mluvit bojí, váží každé slovo. V Česku podle ní svoboda nechybí, i když po odchodu Václava Havla se leccos změnilo.

Zeman je i můj prezident, musíme s ním komunikovat, jak umíme nejlépe, říká Petra Nesvačilová. Dodává ale, že to, co se dělo okolo ministerstva kultury, už pro ni bylo daleko za hranou. Nesouhlasí s jeho kroky, podle ní je v rozdělování společnosti prostě dobrý, ale neuráží ho. Po poslední vlně urážek a útoků si dává ještě víc pozor na pusu a bojí se reakcí lidí. Nejde jí o to, vyjadřovat se za každou cenu, ale k politice ji vede její práce v dokumentu.

Petra Nesvačilová taky přispěla svým dílem do speciálního filmového projektu Reflexu Moje svoboda. Zachytila v něm Václava Havla, který pro ni do určité míry svobodu symbolizuje. Dnes už se na něm podle ní nedá stavět. Čechům ale zároveň svoboda nechybí.

Při natáčení dokumentu Zákon Helena si uvědomila, že v našem systému je to trochu jinak, než si člověk myslí. Jsou tu třeba bílí koně, ale jde to i výš, i do politiky. To je ale podle ní třeba říkat, jen když má člověk důkazy. Celé čtyři roky natáčení se prý bála a chodily jí výhružky. O dobru a zlu díky dokumentu řekla úplně všechno, co potřebovala.

Jak na Petru Nesvačilovou působí útoky a urážky? Kdo všechno v Česku rozděluje společnost? Skutečně je příčina chování člověka v dětství, začíná právě tam dobro a zlo? A jak se Nesvačilové spolupracuje s bratry Trojanovými?¨

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>


Minutový snímek Petry Nesvačilové uvidíte ve filmu Moje svoboda na obrazovkách ČT ART od 15. listopadu ve 22:10 a od stejného data také na webu reflex.cz zdarma.

Více o filmu Moje svoboda si přečtěte zde >>>