Video placeholde

Zdraví lidí je ohrožené a lékaři jsou otroci. Politici lhali, Německo desítky let nedoženeme, říká šéf odborů

Zdravotnictví potřebuje víc peněz a spoluúčast pacientů to neřeší, říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. V systému chybí miliardy a je před kolapsem, tvrdí. Ohrožené tak je zdraví lidí a lékaři musí porušovat zákoník práce. Zároveň zdůrazňuje, že platy ve veřejné sféře by měly růst výrazně víc. Ministryně financí podle něj ohledně zhoršujících se výhledů ekonomiky šíří poplašné zprávy. Taky říká, že Česko by mělo jít příkladem v politické kultuře. Mluví tak v souvislosti se slovy o rezignaci premiéra Babiše.

Nechceme stát na náměstích a stávkovat, ale když se nedohodneme, je ta otázka relevantní, míní Středula. Protestem už je petiční akce, která se rozjela kvůli údajně krizové situaci ve zdravotnictví. Stát by měl podle Středuly poslat do systému výrazně víc peněz, chybu na straně efektivity přitom nevidí. Zdůrazňuje, že stejně kvalitní péče musí být dostupná pro všechny, a odmítá různé možnosti spoluúčasti pacientů. Lékaři jsou prý teď jako otroci a péče funguje jen díky porušování zákona.

Středula taky trvá na vyšším růstu platů ve veřejné sféře. Ministryně financí navrhuje 3 procenta, podle Středuly by ale třeba mzdy politiků mohly růst výrazně víc, což prý není fér. Odmítá, že by růst mandatorních výdajů mohl být problém pro rozpočet, pokud by přišla ekonomická krize. Žádnou totiž nevidí, a to ani v případě brexitu, obchodních válek nebo zpomalujícího Německa. Ministryně financí podle něj šíří poplašné zprávy.

Konce levné práce nejde dosáhnout za 4 roky, říká Středula. Politici podle něj v 90. letech o dohánění Rakouska a Německa lidem záměrně lhali. Tvrdí, že se na jejich úroveň dostaneme nejdřív za 50 let. Zahraniční firmy tu přitom zaměstnávají lidi za nižší mzdy, než jaké nabízejí v domovských zemích. To je podle Středuly součást problému. Toho, že by firmy odešly, kdyby minimální mzda víc rostla, se nebojí. Přijdou prý jiné.

Proč by měl rezignovat Andrej Babiš? Jaké problémy trápí české zdravotnictví a proč by to mohlo vyřešit víc peněz? Proč nechce vláda víc zvyšovat mzdy? A budou české odbory stávkovat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>