Video placeholde

Moimir Papalescu: Šnupání kokainu z Bible nám pomohlo, nestydím se. Braní drog nekritizuji, neznáte důvody

Hudba má provokovat a dráždit. Hudebník a nový šéf festivalu United Islands Moimir Papalescu, vlastním jménem Miroslav Papež, stál za mnoha kapelami. Teď chce pro lidi objevovat nové hudebníky a seznamovat je s talenty. Maintreamová hudba podle něj odvahu ztratila. On sám byl třeba s kapelou Vanessa známý odvážnými texty, které měli přinutit lidi přemýšlet, například o násilí a drogách.

Vanessa v textech reagovala na to, co se dělo ve společnosti. Písní Dobře organizovavná tlupa třeba tak trochu předpověděli vedení státu jako firmy, které prý teď vidíme. Kapela se proslavila taky scénkou z pořadu České televize, kde zpěvák Samir Hauser šňupal kokain z Bible. Podle Papeže šlo o nepřipravenou provokaci, která jim ve výsledku pomohla. Provokoval ale taky s kapelou Moimir Papalescu and the Nihilists, kterou rádia hrála jen proto, že texty byly v angličtině.

Papež říká, že nesurfuje po internetu a nedívá se ani na televizi. Není tam pro něj nic zajímavého, je pro žrout času. Informace a filmy je prý schopný najít si sám. Pro spoustu lidí je přitom podle Papeže televize neustálá kulisa, stávají se z nich tak otroci.

Hudba, kterou dnes Papež slyší z rádií, má uniformní a nepříjemný zvuk. Může za to mastering i to, že rádia nechtějí provokovat a jsou zaměnitelná. Vyzdvihuje třeba kapely Schwarzpriot nebo The Atavists, kterou prý jdou správným směrem. Tu druhou představí i na festivalu United Islands, který letos bude o nových jménech. Díky spolupráci s britskou ambasádou navíc vystoupí spousta bristkých kapel.

Proč Miroslav Papež nekritizuje lidi, kteří užívají drogy? Jak popisuje mystické zážitky, kterými prošel? Jaký vznikal zvuk nové desky jeho kapely Die Alten Maschinen a proč se drží osmdesátkové elektroniky? A proč je pro něj šéfování velkému festivalu výzva?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>