Video placeholde

Singer: Hrozby rostou, musíme posílit armádu. EU je jako Rakousko-Uhersko před válkou

Česko se bude mít dobře, ale svět je stále nebezpečnější. Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer se snaží dívat na dnešek střízlivýma očima. Velké ekonomické krize se nebojí, jde podle něj jen o zkazky lidí, kteří se chtějí prodat. Varuje ale před hrozbami ve světě. Mluví o migraci, živelných katastrofách i obchodní válce. Tvrdí, že Česko musí zlepšit obranné kapacity, investovat do armády. Evropská unie mu přitom svou bohorovností připomíná Rakousko před 1. světovou válkou. 

Rakousko-Uhersko mělo podle Singera podobně nekompetentně vybírané elity, vedli ji taky pitomci. Bojí se, že její směřování už není nikdo schopný ovlivnit a že EU nepřežije. Tvrdí, že přístup politiků k brexitu je šílený. Jde totiž o velký neúspěch, protože odchází druhá nejsilnější ekonomika EU a jedna ze tří zemí, která má skutečnou armádu. Podceňujeme ale taky migraci, respektive fenomény, které k ní vedou. Migrují k nám lidé, kteří tu chtějí podle Singera mít bezpracně vyšší životní úroveň. Nejsou to ti nejchudší a je jich prý hrozně moc.

Singer upozorňuje, že svět je daleko nebezpečnější, než byl ještě před pár lety. Proto musíme začít budovat lepší obranu. Teď to podceňujeme a mluvíme o korupci a neefektivitě. Podle Singera ale armáda není od toho, aby byla efektivní. Má nás prostě bránit.

Singer říká, že Česku teď ekonomická krize nehrozí. Zpomalení ano, ale stále prý budeme bohatnout. Naše země má podle něj velmi dobrou budoucnost. Zásadní problém ale je infrastruktura. Singer ostře kritizuje stav dálnic a silnic v Česku. Tvrdí, že ministerstvu dopravy se povedlo zpomalit jízdu autem tak, že se z vlaků stal rychlejší způsob dopravy. Je to podle něj strašné a musí přijít řez.

Proč je podle Miroslava Singer smůla, že naším sousedem je právě Německo? Proč není rozpočtový deficit tak, jak ho plánuje Andrej Babiš, v pořádku? V čem přesně je svět nebezpečnější a proč je EU jako Rakousko před válkou? A proč Miroslav Singer rozhodně nechce do politiky?