Video placeholde

Vobořil: Obchod s drogami je napojený na vlády totalitních států a mlčí se o tom. Drogy pašují i diplomati

Nelegální obchod s drogami dosahuje celosvětově podobných obratů jako byznys s fosilními palivy. Zisky často proudí k lidem napojeným na vlády totalitních států. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila se v boji proti drogám nedá příliš pokročit, pokud se nepodaří zastavit tyto finanční toky. Kdo řídí obchod s drogami? A jak se drogy využívají jako politická zbraň? Dozvíte se ve videu.

Podle Jindřicha Vobořila jsou na obchod s drogami napojeni lidé blízcí na vlády a diplomatický servis některých totalitních států. Dávno prý neplatí představa o drogových bossech, kterou známe z populárních filmů. Tento byznys je dnes často tolerován nebo přímo řízen z politických kruhů. Dokud se nepodaří vysledovat finanční toky, které z obchodu s drogami vedou, nebude možné proti tomuto organizovanému zločinu smysluplně bojovat, protože objem nelegálních látek zadržených klasickými represivními postupy představuje pouze zlomek celkového objemu, který se dennodenně obchoduje. Jenže o této rovině boje proti drogám se příliš nemluví, protože jde o politicky citlivé téma. 

Kudy proudí drogy do Evropy? Co by se muselo stát, aby se nelegální byznys s narkotiky zastavil? A které vlády mají v obchodu s drogami prsty? Dozvíte se ve videu.