Video placeholde

Vobořil: Bojuji nejen s drogami, ale i se státem. Zákazy nefungují, ale politici se chtějí zalíbit

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil spolupracuje již s šestou vládou, a čím dál více pociťuje frustraci, protože se nedaří prosadit správnou protidrogovou politiku. Na jedné straně jsou data a zkušenosti, na straně druhé politická hesla, a zabetonovaná státní správa. Proč se nedaří prosazovat rozumnou protidrogovou politiku? Kdo má zájem na tom, aby drogy proudily do Evropy a Ameriky? A kdy bude legální konopí?

V byznysu, který se týká závislostí ať už na návykových látkách, nebo hazardu, se v České republice ročně protočí zhruba bilion korun, což je cifra, která se blíží výdajům státního rozpočtu. Na prevenci závislostí jdou však s porovnáním s tímto zanedbatelné částky. Přesto je podle Jindřicha Vobořila právě prevence tou nejlepší cestou, jak závislosti potlačovat.

Legislativa týkající se omamných látek je nejen v Česku, ale i všude na světě zastaralá. Ukazuje se, že prohibiční model regulace návykových látek nefunguje, poptávka po drogách se nemění. Navíc trh reaguje mnohem rychleji než úřady. To se dobře ukazuje na případu náhlého zákazu syntetického kanabinoidu HHC, za který se vzápětí objevily náhrady, které fungují stejně, ale zákaz se jich zatím netýká, kvůli rozdílnému chemickému složení.

Jak by měla vypadat ideální protidrogová politika? Jakou roli hrají drogy v mezinárodní politice? A kdo má skutečnou moc válku proti drogám vést? Dozvíte se ve videu.