Video placeholde

Hrdá: Soudy svévolně krátí odměny za pomoc obětem trestných činů. Loni jsem tak přišla o více než milion

Advokáti ex offo, kteří hájí zranitelné oběti trestných činů, za svou práci leckdy nedostávají řádně zaplaceno. Soudy často advokátům snižují odměny pod rámec zákonného tarifu. Advokátka Lucie Hrdá se svou kanceláří z tohoto důvodu přestává od ledna 2024 oběti obhajovat ex offo. Proč advokáti nedostávají dostatečně zaplaceno a jak to ovlivňuje oběti trestných činů jsme probrali v rozhovoru Prostor X.

Je poměrně známá věc, že služby advokáta ex offo získává člověk obviněný z trestné činnosti. Jenže na tyto služby mají nárok i lidé, kteří jsou obětí trestného činu. Role advokáta je v tomto případě důležitá z mnoha důvodů a pomáhá obětem snáze projít procesem vyšetřování i soudem a domoci se nakonec spravedlnosti. Odměny advokátů za tyto služby jsou dány předpisem, který ovšem řada soudců nedbá a přisuzuje obhájcům odměny pod zákonným tarifem. To vede mimo jiné i ke snižování dostupnosti jejich služeb, protože čím dál méně advokátů je ochotno za takových podmínek pracovat.

Z jakého důvodu soudci snižují odměny ex offo obhájců? V čem spočívá práce advokáta pro oběť trestného činu? Dozvíte se ve videu.