Video placeholde

Dzuro: Putin před mezinárodní tribunál nepůjde, spíš ho zatknou sami Rusové. Válečné zločiny páchají obě strany

V současnosti probíhají dva ostře sledované konflikty, válka na Ukrajině a izraelsko-palestinský konflikt. V obou s největší pravděpodobností dochází k válečným zločinům. Bude někdy možné je vyšetřit a potrestat viníky? A mohou národy, jež si provedly hrozné činy, znovu někdy najít porozumění a mír? I na tyto otázky odpovídá bývalý vyšetřovatel válečných zločinů a šéf Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN Vladimír Dzuro.

Vyšetřoval válečné zločiny v bývalé Jugoslávii a následně působil v řadě dalších konfliktů. Své zkušenosti shrnul v knize i v dokumentárním filmu. Vladimír Dzuro viděl mnoho hrozných věcí a na vlastní kůži poznal, jak vypadá válka ve skutečnosti. Ve své další profesní etapě působil v OSN, kde měl na starosti vnitřní záležitosti. Při auditech a vyšetřování zaměstnanců agentur OSN se nejčastěji setkával s běžnou kriminalitou týkající se především financí. Napojení pracovníků UNRWA na teroristické skupiny je pro něj překvapivé.

V českém mediálním prostoru někdy zazní, že OSN je bezzubá organizace, extrémnější hlasy tvrdí, že bychom měli z OSN vystoupit. Je to relevantní názor, nebo jen příznak neznalosti?

Do jakých skupin Vladimír Dzuro dělí válečné zločince? Jak je možné, že byla organizace UNRWA infiltrována členy Hamásu? A jakou roli hrají u válečných zločinů dezinformace? Dozvíte se ve videu.