Video placeholde

Jurečka: Voliči nám odcházejí kvůli reformám. Osobní zodpovědnost vyvodím po volbách

KDU-ČSL klesají voličské preference. Poslední průzkumy přisuzují straně dvě nebo tři procenta hlasů, což je hluboko pod hranicí vstupu do Poslanecké sněmovny. Výsledky se liší průzkum od průzkumu, ale trend je v posledních letech jasný. Jak se na výsledky voličských preferencí dívá předseda strany Marian Jurečka? A za jakých okolností by z vedení lidovců odstoupil?

Poklesy voličských preferencí Mariana Jurečku příliš neznepokojují. "Já jsem členem strany dvacet pět let a za tu dobu jsem zažil oscilaci ve spektru někde mezi čtyřmi až osmi procenty. Já to ani nepřeceňuji ani nepodceňuji, pro mě je klíčový volební výsledek." Příčinu povadajícího zájmu voličů o KDU-ČSL pak Marian Jurečka vidí především v tom, že strana podle něj nese břemeno současných reforem, které nemusejí být zrovna populární. Jako klíčový úkol pak bere to, vysvětlit voličům prospěšnost a důležitost reforem, které se týkají hlavně sociálního systému.

A za jakých okolností by si Marian Jurečka vzal špatné výsledky lidovců za osobní selhání? "V říjnu máme celostátní sjezd, který nám dal důvěru a kterému skládáme účty. Mezitím tu máme evropské, krajské a senátní volby. Pro mě je důležité v těchto volbách uspět." 

Jaké výsledky ve volbách Marian Jurečka považuje za úspěch a za jakých okolností by nabídl svou funkci? Dozvíte se ve videu.