Video placeholde

Jurečka: Důchody porostou pomaleji a věk odchodu do penze se posune. Obstrukce jsou buranství

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil vládě svou reformu penzí. Na tom, že je potřeba modernizovat důchodový systém, panuje ve vládní koalici shoda. Reforma by se měla během několika týdnů objevit ve sněmovně a ministr by byl rád, kdyby se stihla projednat do prázdnin. Podaří se stabilizovat penzijní systém? A v kolika letech půjdeme do důchodu? I na tyto otázky odpovídá ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Za loňský rok byl schodek penzijního financování 73 miliard korun. Vzhledem k demografickému vývoji se dá očekávat, že za současného nastavení by byly deficity rok od roku vyšší a systém by se stal finančně neudržitelným. Reforma počítá se změnou věku odchodu do důchodu i se zpomalením růstu nových penzí. Podle Mariana Jurečky se tímto opatřením najde dost peněz na udržení důchodového systému i na některé bonusy a úlevy, se kterými reforma také počítá.

Navrhovanou důchodovou reformu hojně napadá opozice i odbory. Nejtvrdší debata se vedla kolem věku odchodu do důchodu a také o seznamu náročných profesí, které mají mít nárok na předčasný důchod. Penze jsou ze své podstaty téma, na kterém by měla být pokud možno shoda napříč společností i politickou scénou. Na toto téma se ostatně vyjádřil i prezident Petr Pavel. Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová se nechala slyšet, že by reformu v tomto znění v budoucnu, pokud by k tomu měli politické prostředky, chtěli revidovat. Marian Jurečka na to konto namítá, že opozice nevyužila možnost se na přípravě návrhu podílet, a tedy ani netuší, jaké změny navrhuje.

Jak bude probíhat schvalování penzijní reformy? Jsou obstrukce standardní politický nástroj? A neměl by se současný důchodový systém raději zcela opustit? Dozvíte se ve videu.