Video placeholde

Schneider: Soud Trumpovi kandidaturu nejspíš nezakáže. Biden má nominaci jistou, primárky jsou jen formalita

V USA probíhají primárky, ve kterých Demokraté i Republikáni, vybírají kandidáty do prezidentských voleb. Ačkoliv se konaly zatím jen v několika státech, jeví se na obou stranách kandidáti poměrně jasně a vypadá to, že se bude opakovat souboj Donalda Trumpa a Joe Bidena. Jsou letošní primárky jen formalita? Zakáže soud Trumpovi kandidovat na prezidenta? A připadá v úvahu do Bílého domu někdo další? I na tyto otázky odpovídá redaktor serveru Voxpot Matěj Schneider.

Ani se nemusejí účastnit primárek, a přesto získají nominaci. V tomto světle se jeví pozice Donalda Trumpa i Joe Bidena neotřesitelně. Současný prezident Biden se primárek v New Hampshire neúčastnil, i tak ho voliči na lístky sami dopisovali a nominaci v tomto státě s přehledem získal. Donald Trump podobný úspěch dosáhl v Nevadě, kde zcela propadla jeho poslední rivalka Nikki Haley. Zůstává otázkou, proč se nadále primárek účastní, i když jsou její šance mizivé.

Donald Trump má účast v prezidentských volbách o něco méně jistou, než Joe Biden. Nejvyšší soud právě projednává verdikt státu Coloradu, který Trumpovi zapovídá účast na primárkách na základě více než 150 let starého zákona. Jak může tento soud odpadnout a co by to znamenalo pro Trumpovu kandidaturu? A jaký by byl jeho případný návrat do Bílého domu? Dozvíte se ve videu.