Video placeholde

Sihnaievska: Kam vkročí Rusko, tam je zlo, Putin mír nechce. Na Ukrajinu jezdím na pohřby, ne na dovolenou

Její život se odvíjel spokojeně. Dostala přidáno v práci a těšila se na skvělou budoucnost. Jenže ruská invaze na Ukrajinu tyhle sny zničila. Anastasia Sihnaievska musela 24. února všechno ve svém životě změnit. Po 14 dnech pomoci na Ukrajině musela po raketovém útoku, kterému jen zázrakem unikla, uprchnout do Česka. Tady už dva roky vede iniciativu Hlas Ukrajiny a pomáhá rozkrývat podíl vlivných Rusů v českých firmách i to, jak obcházejí sankce. Podívejte se na rozhovor s ní v pořadu Prostor X, který moderuje Martin Bartkovský.

 „Každý, kdo říká, že Ukrajinci jezdí na Ukrajinu na dovolenou, je neuvěřitelný cynik. Jedete tam z mnoha důvodů. Třeba vyřídit nějaké byrokratické záležitosti. Nebo setkat se s partnerem, otcem či bratrem, kterého pustili na tři dny z války domů. Já osobně jsem tam jela na pohřeb svého spolužáka a na konferenci v Kyjevě. Nevím, jak někteří čeští politici, ale já si takhle dovolenou nepředstavuji,“ říká Anastasia Sihnaievska.

Kromě toho, že v Česku pomáhá ukrajinským uprchlíkům, také pomáhá Ukrajině tlumočit její požadavky dál do světa, v jejím případě do Česka. A spolu s týmem se snaží mapovat ruský vliv v Česku, který je podle jejích slov stále značný a proti němuž český stát nepodniká kroky dostatečně rychle. „Kam vkročí Rusko, tam je zlo. My s tím máme historickou zkušenost a vy také. Víme, jak to vypadá v okupovaných územích, když je Ukrajina osvobodí. Putin žádný mír nechce. Národ, který se připravuje na mír, nezvedá investice do svého zbrojení,“ dodává.

Vnímá Česko jako druhý domov? Kdy se vrátí na Ukrajinu? Je možné jednat s Ruskem o míru a má západní svět právo na „únavu“ z války? Podívejte se na celý rozhovor s Anastasií Sihnaievskou ve videu v úvodu článku.