Video placeholde

Profesor Hnilica: Bakalářské práce nepotřebujeme. Podvody s umělou inteligencí je skoro nemožné odhalit

Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické zrušila klasické bakalářské práce. Podle vedení fakulty jejich dosavadní forma není ideální způsob testování schopností absolventů bakalářského oboru. Mimo to je ale i důvodem pro zrušení bakalářských prací rozmach umělé inteligence, se kterou lze při psaní práce podvádět. Co nahradí zrušené bakalářské práce? Jak se na studium vysoké školy podepisuje umělá inteligence? A jak se dá podvodům s umělou inteligencí na školách bránit? I na tyto otázky odpovídá děkan FPH VŠE profesor Jiří Hnilica.

Pokud se umělé inteligenci zadá správně strukturovaný a dostatečně přesný úkol, je schopna dodat takový výsledek, který v podstatě není možné jako podvod odhalit. Umělou inteligenci studenti využívají a využívat budou stále víc. Podle profesora Hnilici je ale důležité, aby tak činili etickým způsobem. Podvodům při plnění akademických povinností není možné zcela zamezit, ale zrušení klasických bakalářských prací tomu může mimo jiné předejít.

Fakulta podnikohospodářská již v současnosti nabízí studentům možnosti, jak s umělou inteligencí pracovat. Vzhledem k tomu, že se umělá inteligence stává čím dál větší součástí našich životů, nemá podle profesora Hnilici smysl ji zakazovat, ale naopak podpořit studenty v tom, aby ji využívali přínosným a etickým způsobem.

Ohrožují podvody s umělou inteligencí i další akademické práce? Neměl by se změnit způsob, jakým v Česku probíhá zakončení studia? A kam spěje technologický pokrok ve vysokoškolském studiu? Dozvíte se ve videu.