Video placeholde

Ministr Dvořák: V důsledku euroskepticismu nám hodně ujíždí vlak, útoky na Brusel jen nabíjí Rusku

Nic jako zlý Brusel, který kazí naše světlé zítřky, neexistuje, ohrazuje se ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák proti narativu, který oslabuje důvěru Čechů v EU. Ve skutečnosti je tu sedmadvacítka zemí, která hledá průnik toho, co a jak můžou dělat společně a lépe. „Jsem skálopevně přesvědčen, že v situaci, ve které jsme, a jsme někde mezi Západem a Východem a naší volbou je jenom svoboda a nesvoboda, tak chceme-li zůstat v té části, kde je svoboda, nemáme jinou šanci než spolupracovat s našimi partnery na Západě. A Evropská unie je jednou z platforem, kde se to dá dělat,“ má jasno s tím, že útoky na Brusel jen posilují Rusko. Reflexe chyb podle něj nechybí, nedostatečná je odvaha kroky EU obhajovat.

Místo, abychom opatření Evropské unie vnímali jako příležitost a příspěvek ke společné budoucnosti, brojíme proti nim a voláme, že nic takového u nás nechceme, a vlak nám ujíždí, varuje ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Jako příklad uvádí vymezování se proti ekologické transformaci s cílem dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality. Uznává, že pro Českou republiku orientovanou na výrobu automobilů a spalovacích motorů není výhodná, proto se ozývá silná lobby, vzdát se ekologické politiky by ale podle něj bylo špatně. „Green Deal je obrovská výzva, obrovská šance. Firmy, které to chytnou zavčas za správný konec, na tom můžou dokonce udělat docela slušný byznys. Druhá věc je, že se tomu stejně nevyhneme, ten trend a politika je jednoznačná, přece si nezničíme tuhle zemi, náš les, naše louky jenom proto, aby někdo udělal větší zisk, nebo aby ho měl teď hned. Naší zodpovědností je předávat planetu dětem a vnoučatům. Já už mám čtyři vnuky, tak už na to koukám taky jinak a myslím si, že tohle všechno jsou věci, které se u toho Green Dealu neříkají nahlas a já je tam prostě cítím, a mám pocit, že se to u nás neumí dobře podávat a prodávat,“ je přesvědčený.

Připouští, že k sílící euroskepsi dochází i kvůli nedobré komunikaci vlády. Při svém nástupu do funkce, které se ujal před dvěma měsíci, si proto jako hlavní cíl předsevzal, že se negativní postoj Čechů k EU pokusí zvrátit. „Rozkoukávám se a hledám témata a nástroje, kterými bych mohl oslovit lidi, kteří si dneska myslí, že je to všechno špatně. Chci mluvit o budoucnosti, o tom, co by Česko mohlo díky spolupráci v Evropě mít. Uvědomme si, že ležíme na mapě opravdu uprostřed, je to naše bytostná výhoda, kterou nikdo jiný nemá,“ říká s tím, že právě centrální poloha by mohla hrát v náš prospěch při budování vysokorychlostních tratí a rozvodných energetických sítí využitelných pro celý kontinent. Překážku realizovat takový ambiciózní projekt přitom nevidí v chybějícím potenciálu země nebo nedostatku schopných lidí, ale v absenci vizí. „Boj s populismem přináší nutnost dělat věci, které se zúročí hned teď. Do nejbližších voleb musí být hotovo, posekáno, vymalováno a musí z toho být politický profit,“ netají se tím, že ho krátkozraký přístup mrzí.

Ještě fatálněji bychom mohli litovat, pokud bychom slevili ze svého nekompromisního stanoviska vůči Rusku. „Neumím si představit jiné řešení, než že nemůžeme akceptovat žádný sebemenší Putinův úspěch, protože sebemenší úspěch kodifikovaný nějakou mírovou smlouvou by znamenal jediné, a to že by Putin dostal zprávu, kterou chce: když se chováte dostatečně dlouho brutálně, bezostyšně a porušujete všechny normy, tak získáte to, co potřebujete. On pošle ten vzkaz domů: Podívejte se, jaký jsem velký car, dobyl jsem kus Ukrajiny. A nezastaví se, bude dalších pět let, sedm let zbrojit, nabírat vojáky a bude dál pokračovat a znovu a znovu zkoušet, kam až dojde,“ predikuje. Jediný subjekt, který může říct už dost, je Ukrajina. Osobně nicméně věří, že válku ukončí vnitřní destabilizace Ruska. „Že ten režim bude implodovat, že se začne sám požírat, že nebude schopen dát ruskému občanovi ten pocit, že konečně něco vyhráli, že jsou zase velká země, protože zatím žádný takový signál nemají. Oni vydrží strašně moc, vydrží chudobu, hlad, když budou mít pocit, že jsou velká země, takhle to tam funguje staletí. Ale když jim tenhle pocit začneme brát, nebo jim to přestane fungovat, tak to může být problém, nebo důvod k velkým vnitřním problémům. A pak by možná i ruská strana mohla přijít na to, že pokračovat ve válce je sebevražda,“ dodává.

V čem bychom měli následovat Polsko? Jak teď vypadá cesta Ukrajiny do Evropské unie? Jak se vládě daří bojovat s proruskými náladami ve společnosti? Nebo co říká na odvolání vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací? Na tyto a další otázky odpovídal ve speciální sérii rozhovorů Prostor Meltingpot X natočené během festivalu Colours of Ostrava ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>