Video placeholde

Michailidu: Ani USA, ani Rusko, musíme jít vlastní cestou, je třeba kritizovat NATO a Západ, levice je elitářská

Potřebujeme planetární řešení, říká o problémech dneška Jana Michailidu, pirátská politička a členka pirátského Republikového výboru. Tvrdí, že slova o komunismu odráží jen její vnitřní utopii, sama je reálně spíš demokratická socialistka, založením kritička kapitalismu, která míní, že je třeba kritizovat NATO i Západ, protože s každým systémem to jde bez kritiky od 10 k 5, jako se to stalo i komunistickému režimu v Česku.

Levice v Česku je elitářská, popisuje Michailidu problémy svých názorových souputníků. Každý si prý myslí, že on to ví nejlépe, což nevede nikam. Levice potřebuje zásadní změny a taky lídry, kteří chybí. Michailidu míní, že Piráti můžou případnou levicovou vládu vyvažovat, tak jako teď vyvažují tu víc pravicovou. I přesto, že jsou vlastně ve vládě s kapitalisty.

Michailidu v rozhovoru popisuje svůj pohled na svět, kauzu kolem účasti na Dnech antikapitalismu i ostré reakci některých svých spolustraníků. Představuje problémy, které ve světě vidí a načrtává některá možná řešení. Tvrdí, že nechce jít cestou znárodňování, protože by se na tom společnost demokraticky neshodla, ale dělat víc podle ní jde.

Je správné mluvit v souvislosti s politikou o "startrekismu"? Proč v Česku levice neumí lidi oslovit? Jak vypadá osobní utopie Janky Michailidu? Chtěli byste v ní žít? To a víc v celém rozhovoru.