Video placeholde

Filípek: Devadesátky v českém fotbale neskončily, pokrytectví kolem mistrovství v Kataru, vítězství Messiho

Žádný jiný fotbalový šampionát nevzbudil tak bouřlivou geopolitickou debatu jako ten, který v neděli skončil v Kataru, říká hlavní reportér deníku Sport a autor knihy Fotbalové devadesátky Štěpán Filípek. Emoce nevyvolal jen kulturní střet západu s východem, ale i termín konání nebo volba hostitelské země, které byla vytýkána absence fotbalové tradice i ochota zaplatit za pořadatelství cenou nejvyšší – lidskými životy. O tom, čím jsou vykoupeny zemní plyn nebo ropa, o jejichž dodávkách evropské státy s Katarem čile jednají, se pokrytecky mlčelo, stejně jako o logu hlavního sponzora Qatar Airways na dresech hráčů Paris Saint-Germain a Bayernu Mnichov nebo sponzoringu FIFA. S každým odpískaným zápasem navíc slábly hlasy i těch největších kritiků a finále už patřilo jenom fotbalu. A Messimu.

„Je to do jisté míry vítězství Kataru, protože tahle malá země s takřka nevyčerpatelnými zdroji dokázala, že může uspořádat mistrovství, které nakonec tou sportovní stránkou přebilo všechny diskuze,“ hodnotí Štěpán Filípek dvaadvacáté mistrovství světa, které vyvrcholilo nedělním finále mezi Argentinou a Francií. Hostitelský emirát coby první arabský pořadatel ale není jediný, kdo se zapsal do fotbalových dějin. „Hlavně vyhrál Lionel Messi, protože ten jeho příběh je jedna z největších story historie světového fotbalu. A skoro si člověk říkal, byť by mohl přát Francouzům, kteří by obhájili titul, a byla by to obrovská událost, že přece jenom těžko nepřát Messimu, aby získal poslední cennou trofej, a vyrovnal se tak a možná dokonce překonal Diega Maradonu, čili to je ten hlavní příběh mistrovství světa v Kataru a dostal zlatou tečku,“ myslí si hlavní reportér deníku Sport.

Jasno má i v tom, kdo z turnaje odchází jako poražený. Je jím Cristiano Ronaldo. „Říkám tomu smutné odcházení velkého hráče. Nechci do toho tahat svoje sympatie, nebo antipatie, musím říct, že bych měl jiné fotbalové hrdiny než jeho, ale naprosto uznávám to, co dokázal. Má obrovské ego, bez kterého by nebyl v této špičce a spolu s Messim by nedefinoval dějiny moderního fotbalu. Na druhou stranu to ego u něho v určitých chvílích převáží v netýmovost a vyžadování zvláštního přístupu nejen na hřišti, ale i v zázemí, v tom, jak se k němu chovají trenéři, spoluhráči, a tak dál. A myslím si, že v posledních letech je to velký ústup, který opravdu nezvládá. Je mi to vlastně trochu líto, ale je to tak a nechci ho příliš omlouvat. Můžeme se bavit o tom, že ten tlak na něj je obrovský i ze strany médií. V jeden moment ho kamera provázela ze hřiště po vypadnutí Portugalců až do šatny a spoustě lidí to přišlo necitlivé, možná cynické. Mně ne, já říkám: Fotbalisté v dnešní době mají i z mediálních práv ty svoje obrovské platy, a proto musí sami něco nabídnout a vyrovnat se s pozorností médií i v takové chvíli,“ je přesvědčen Filípek.

Že by příští fotbalové mistrovství světa, která se uskuteční v létě 2026 na severoamerickém kontinentu, mohlo proběhnout za účasti české reprezentace, příliš nevěří. „Nemáme dlouhodobě žádnou fotbalovou koncepci, která by nastavila směr, kterým se jde, je to totální chaos, a to je možná ten hlavní důvod, proč Chorvaté jsou tam, kde jsou, a my ne,“ odkazuje na třetí sadu medailí, kterou se podařilo chorvatským fotbalistům na světovém šampionátě získat. Nechybí ale jen vize, pokulhává i morálka a profesionální přístup. „Když jsem s kolegy psal knihu Fotbalové devadesátky, tak jsem si uvědomil, že ony vlastně úplně neskončily. Motiv té divokosti, toho: já mám peníze, já si můžu dovolit všechno, já si zařídím, že vyhraju nejen zápas, ale třeba i ligu, nebo pohár, že ta mentalita u nás přetrvává a je to zhouba, protože pak se týmy dostanou na mezinárodní úroveň a najednou zjistí, že tam jim nikdo nepomůže. Naopak jim možná ještě uškodí a tam už si nic nezařídí,“ popisuje příznaky doby. Na tu porevoluční vzpomíná ve zmiňované publikaci s někdejšími fotbalovými kanonýry, slávistou Vladimírem Šmicrem a sparťanem Horstem Sieglem a netají, že to byla jízda.

Proč nedají Argentinci dopustit na Maradonu? Co vyčítá Ronaldovi? Jak dnes funguje FIFA a co je v ní falešné? Čemu prospěje rozšíření počtu účastníků mistrovství světa? Kdo byl první tuzemskou polistopadovou fotbalovou hvězdou? Na tyto a další otázky odpovídal Štěpán Filípek, hlavní reportér deníku Sport a autor knihy Fotbalové devadesátky, kterou můžete zakoupit zde.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>