Video placeholde

Hašek: Češi by měli mít zákaz v Rusku pracovat, viním naše politiky. NHL by se nám měla omluvit

Je to podraz, říká na adresu vedení NHL Dominik Hašek. Za nepřípustné považuje, že šéf nejprestižnější hokejové ligy na světě Gary Bettman a jeho zástupce Bill Daly nerespektovali upozornění českého ministerstva zahraničních věcí, že ruští hráči nejsou na tuzemském ledě vítáni, a nechali je v úvodních zápasech základní části soutěže nastoupit. Za to by měli být oba funkcionáři odejiti a jejich nástupci by se měli České republice omluvit. „Za sebe si nepřeju, aby se NHL, dokud tito lidé budou v jejím čele, kdykoliv vrátila,“ má jasno dvojnásobný držitel Stanley Cupu, který podle svých slov vděčí kanadsko-americkému hokeji za mnohé a pořád mu na něm záleží. Miliardovou reklamu, kterou zámořský spor Rusku dělá, ale mlčky přehlížet odmítá.

Odmítavý postoj zaujímá bývalý hokejový reprezentant, olympijský vítěz a taky podnikatel i k účasti českých hokejistů v ruské KHL. Jeho kritika přitom nemíří proti hráčům samotným, ale proti českým zákonodárcům. „V první řadě, a chci, aby to slyšeli, viním náš parlament, naše senátory, že dodneška se za 240 dní války, nebo kolik jich je, pořád ještě v Rusku smí pracovat, že to nezakázali zákonem. To je nejzákladnější chyba,“ myslí si Dominik Hašek. Tím, že stát svým občanům povoluje beztrestně odjet do Ruska zpívat, hrát hokej, učit, nebo pokrývat střechy, jim prakticky umožňuje podílet se na vytváření hodnot v zemi úhlavního nepřítele, který je zneužije ve svůj prospěch – ve prospěch války.

Jako kontraproduktivní v boji proti agresorovi chápe také účast ruských sportovců na mezinárodních utkáních. „Psal jsem Gary Bettmanovi: ‚Plaťte jim nějaký plat, nebo třeba část platů. Dávejte jim to, pomozte jim případně dostat rodiny z Ruska. Dělejte osvětu, učte je, ale v tuhle chvíli je nepouštějte na led. Vysvětlete jim, že je nemůžete pustit na led, protože to je obrovská reklama na ruskou válku, a to znamená další mrtvé. Jde o lidské životy. A tohle všechno je za jedním jediným účelem, aby válka co nejrychleji skončila,‘“ apeluje na vyloučení všech reprezentantů Ruska, protože jejich úspěchy podněcují ruskou národní hrdost a bojovnost armády.

Toho, že příklady táhnou, je sám důkazem. Během své brankářské kariéry získal bezpočet ocenění a po návratu ze zlatého turnaje století znali jeho přezdívku Dominátor i ti, které hokej do té doby nezajímal. Inspirací bude i jedenáctiletému hlavnímu hrdinovi připravovaného snímku Děti Nagana, který do českých kin vstoupí 23. února 2023, tedy čtvrtstoletí od legendárního vítězství českých hokejistů na 18. zimních olympijských hrách. „Zahrál jsme si v něm rád, rád jsem to podpořil. Název Děti Nagana sice evokuje Nagano, ale jde o rodinný film o dětech. Děj se odehrává v té době a mně se právě na tom líbilo, že my, hokejisti, tam nejsme ti podstatní, my jsme jenom takové jejich idoly, ten hlavní hrdina na ně myslí, nebo možná by trošičku chtěl být jako Dominik Hašek, nebo někdo jiný z toho mužstva, ale ten hlavní děj a 95 % toho je právě o těch dětech, které prožívají věci, které jsem prožíval já v jejich letech. No a točí se to kolem sportu, a protože člověk byl celý život ve sportu, tak je to pro něj důležité. Bere to víc srdcem, řekněme,“ přiznává.

Co si k srdci nevzal, je někdejší výzva „Hašek na Hrad“, kterou olympijského vítěze po příletu do vlasti vítali fanoušci na Staroměstském náměstí. Svou původně zvažovanou prezidentskou kandidaturu přehodnotil kvůli ročnímu synovi Honzíkovi. Čas chce teď trávit především s ním. Politických ambicí se ale nevzdal. „Příští rok se rozhodnu, co a jak dál, jakým směrem se vydám,“ plánuje.

Představují ruští sportovci skutečně takové nebezpečí, že je potřeba je vyloučit z prestižních soutěží? Je v kontaktu se svými bývalými spoluhráči z Ruska? Co si myslí o výrocích Alexandra Ovečkina a jeho twitterovém účtu s ruskou vlajkou? Čím podmiňuje svůj vstup do politiky? A jak hodnotí současné prezidentské kandidáty? Na tyto a další otázky odpovídal bývalý hokejový reprezentant, olympijský vítěz a taky podnikatel Dominik Hašek. Zlatý přitom nemusí zůstat jen on, oceněným se může stát i Prostor X. Stačí, když mu dáte svůj hlas v anketě Křišťálová Lupa. Hlasovat v kategorii Online video můžete zde.