Video placeholde

Kovářová: Ženy jsou bestie a muže provokují, nejsou v tom nevinně. S přírodou musíme bojovat, ne ji chránit

„Jsem udivená, že mi někdo vyhrožuje smrtí, umlčením a pověšením nebo tím, že tam nemám být jenom proto, že mám jiný názor,“ říká po dvou měsících od zvolení do Senátu advokátka Daniela Kovářová. Na svých přesvědčeních nevidí nic kontroverzního. Když říká, že ženy jsou bestie a mnohdy přispívají k tomu, aby je muži zneužívali, že s přírodou je třeba bojovat, ne ji chránit, nebo že zákaz dezinformačních webů je cesta do pekla, má silný pocit, že mluví za své voliče a jejich zpětná vazba ji v tom utvrzuje. Podlehnout odmítá i téměř vyděračským tlakům, jimž jsou senátoři vystaveni při schvalování norem. Většina z nich totiž porušuje legislativní pravidla, což je špatné a nebezpečné.

Doslova za zmetky označuje senátorka Daniela Kovářová některé normy, které se jí v posledních týdnech dostávají do rukou. Pročítá je všechny, a i když má právní vzdělání, přiznává, že naráží na velmi složitá souvětí, kterým sama nerozumí. „My ke každému zákonu dostaneme stanovisko legislativního odboru a tam je černé na bílém, že tímto návrhem vláda porušila vlastní legislativní pravidla. A teď máte dilema, chce-li ten zákon řešit nějaký dobrý účel: mám pro to zvednout ruku, i když je to zmetek a je schvalován a přijímán způsobem, proti kterému mám jako právník výhrady, anebo pro něj nemám zvednout ruku? Mám říct: ‚Tenhle zmetek nepustím, protože jsem právník a my máme přijímat kvalitní zákony.‘ Protože jakmile ten zákon je nekvalitní, tak je třeba okamžitě ho novelizovat a velmi často nám dokonce ministři říkají: ‚My vám přinášíme zákon, my víme, že není kvalitní a my už připravujeme novelu.‘ No tak, kde jsme? Zákony se mají měnit uvážlivě, a ne třikrát za rok,“ říká. Coby advokátka s pětatřicetiletou prací má pochopení pro lidské slabosti, ale Senát vnímá jako pojistku, přes kterou by neměly procházet politické „rychlovky“ schválené ve stavu legislativní nouze.

Nová je pro ni i zkušenost s množstvím mailů a dopisů, které zahlcují její schránku. „Že tak desetina bude brutální, negativní, výhrůžná a dávno za hranicí trestných činů vyhrožování, to jsem nečekala,“ přiznává. Její odpůrce iritují názory, které zastává, a místo aby o nich diskutovali, zastrašují, urážejí a nálepkují. Prostor vyjádřit se by přitom podle Kovářové měl mít v demokratické společnosti každý. „Určitě bych nic nemazala, nevypínala weby, protože v okamžiku, kdy začneme vypínat weby, tak začneme posuzovat, co je pravda a co není, a pravda se někdy mění v čase – viz názory na covid, na jakoukoliv vědeckou disciplínu. Vždyť si vezměte, že kdybychom měli fake news a vypínali weby, tak Jordano Bruno a další vědci, by byli vypínáni a mezitím čas uběhl a měli pravdu,“ odmítá jakékoli omezení svobody slova s tím, že lidé nejsou hloupí a o tom, co čtou, by měli rozhodovat sami.   

Zásah zákonodárců není podle ní potřeba, ani pokud jde o vztahy. Fakt, že podporuje „tradiční manželství muže a ženy“ a na jeho právní definici nechce nic měnit, nepokládá za nijak kontroverzní. „Spatřovat kontroverzi v tom, že podporuju platné právo mi připadá vlastně úsměvné,“ myslí si. Za opodstatněnou nepovažuje ani legislativní úpravu sexuálního obtěžování. „Jestli si nějací sociální inženýři myslí, že přijmou zákon, který zakáže sexuální obtěžování. A v praxi se nebude sexuálně obtěžovat, tak je to naivní, to neví nic o lidské psychologii,“ má jasno a dodává, že „lidi nejsou apriorně obtěžovači a znásilňovači, ale navzájem spolu komunikují, zrcadlí se a ovlivňují, jak spolu jednají. Takže když nechcete být sexuálně obtěžovaný, tak to můžete dát nějak najevo.“ Nevinně v tom ženy rozhodně nejsou. Mají ohromnou sílu a moc na muže působit, což ovlivňuje jejich chování a mnohdy situaci eskaluje. Veřejná debata se pak zvrhává v to, že každá žena je obětí zneužívání, nebo domácího násilí. Faktem přitom je, že ženy jsou bestie.  

Co naopak regulaci potřebuje, je příroda. „S tou je třeba bojovat, a ne ji chránit. Příroda je ohromně silná a lidská činnost je vlastně kultivačního charakteru. A to, co tady máme za výdobytky a způsob, který máme, je přece důsledkem mnohaleté kultivační činnosti lidí ve střední Evropě a v civilizovaném světě. Takže já si myslím, že to vůbec není třeba a naopak, ochrana planety taková, jakou ji zažíváme, tak způsobuje jenom zdražení výrobků a služeb a zejména v dnešní fiskálně hrozné době mi připadá, že bychom měli Green Deal zrušit, protože to je důvod, proč je taková obrovská drahota,“ netají se svými anti-environmentální postoji.

V čem je inspirativní film Lid versus Larry Flint? Jak vnímá roli muže a ženy ve vztahu? Proč je ochrana přírody jako čůrání do bazénu? Jak probíhá přijímání jednotlivých zákonů v praxi? Nebo čeho byla svědkem ve své advokátní praxi? Na tyto a další otázky odpovídala senátorka Daniela Kovářová.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>