Video placeholde

Bendig: Romům dávají jen záporné role, kvůli drogám se z přátel staly zombie, nikdy bych je nebral

Přesvědčivé herecké výkony podával Marsell Bendig už odmala, ne vždy pro ně ale nacházel pochopení. Nedoceněné zůstalo například jeho ztvárnění oběti únosů, které se sestrou zinscenovali na balkoně a zalarmovali tak hlídku policie, které musel rozespalý otec vysvětlovat, že se jednalo o dětskou hru. Balkonu se od té doby vyhýbal, láska k herectví mu ale zůstala. A teď přišlo i uznání, o kterém snil. Za roli drogově závislého Ládi v dramatu Banger. sklízí jednu pochvalnou kritiku za druhou, jde přitom o jeho první filmovou zkušenost. Věří, že další budou následovat a že se mu podaří vymanit ze škatulky záporných postav, do kterých jsou Romové takřka výhradně obsazováni.

„Na castingy chodím i tak a určitě mě to nezastaví. Herectví mě baví a zatím budu brát takové role, které mi přijdou fajn a vhodné, abych je hrál,“ má jasno Marsell Bendig a netají se tím, že by jednou rád ztvárnil třeba lékaře, nebo právníka. Takové role ale scenáristé Romům na tělo nepíšou. Přičítá to síle zvyku, o rasismus podle něj nejde. „Nechci, aby to působilo, že si na něco stěžuju. Když něco chci, prostě budu bojovat a je mi jedno, jestli na mě někdo ukazuje, že jsem Rom. To je jeho věc,“ říká s tím, že od dětství byl vedený k cílevědomosti a spolehlivosti.

Ghetto, ve kterém s rodinou žil, formovalo i jeho vztah k drogám. „Viděl jsem tu proměnu u lidí, se kterými jsem vyrůstal. Najednou se z nich staly takové zombie. Mám k drogám fakt obrovský respekt, a nezkusil bych je ani pro zábavu,“ vzpomíná a dodává, že zpětně je za takovou životní lekci vděčný. Uvědomil si díky ní, jakým způsobem určitě fungovat nechce a promítl ji i do postavy Ládi ve filmu Banger., který je aktuálně k vidění v českých kinech.

Kým by naopak byl rád, je influencer v pravém slova smyslu. „Je to s bráchou náš záměr inspirovat mladou romskou generaci k tomu, aby se nebáli jít za svým snem. Přece jenom nejsem vyškolený člověk, který může říct, že má vystudovanou konzervatoř, nebo herectví, ale i tak jsem se nevzdal a za svými sny jsem šel a naštěstí se mi daří, že to takhle krásně funguje. Chceme tím ukázat všem našim romským dětem, že se toho nemusejí bát a že by měly jít za tím, čím chtějí v životě být,“ popisuje Bendig. O tom, že má i v tomto případě slibně našlápnuto, svědčí fakt, že má na Instagramu bezmála 100 tisíc sledujících a v době pandemie ho příjem z komerčních spoluprací na sociální síti živil.

Jak se s projevy rasismu vyrovnával jako dítě? Proč ve filmu Banger. nehrál hlavní roli Alexe, kterou mu režisér Adam Sedlák nabídl? Proč s bratrem začali točit internetová videa v převlečení za staré Romky? A cítí se být víc hercem, nebo zpěvákem? Na tyto a další otázky odpovídal Marsell Bendig.

Pokud se vám rozhovor líbil, není nic jednoduššího než dát tvůrcům své sympatie najevo. Podpořte Prostor X v anketě Křišťálová Lupa – v kategorii Online video hlasujte zde. Děkujeme!