Video placeholde

Fialová: Psali mi, že jsem hnusná holka s velkou prdelí, lidi jsou děsně zlí. Tetování na prstě si nechám odstranit

Výrok, že umělec musí být neustále v pohybu, zasáhl před lety Annu Fialovou natolik, že si jméno jeho autora nechala vytetovat. Teď jí kérka na ruce bledne. Ne snad, že by chtěla ustrnout a zvykat si na rutinu a peníze. Dokud zodpovídá jen sama za sebe, chce hrát role, které ji baví. Problematickým se pro ni stal původce tvrzení, umělec ukrajinského původu Sergej Polunin. Ten v minulosti kvitoval nejen přítomnost ruských vojsk ve své rodné zemi, ale neskrýval ani obdiv k Vladimiru Putinovi, jehož portrét si nechal vytetovat na hrudník. Právě proruské sympatie utvrdily herečku v tom, aby si nechala památku na mladickou nerozvážnost z kůže odstranit. Vývojem prošel i její vztah k médiím a vlastnímu přijímání.

„Lidi si neuvědomují, že blbým komentářem můžou někomu fakt poškodit sebevědomí a zdraví,“ říká herečka Anna Fialová. Ta se v souvislosti s minisérií Iveta o sobě mimo jiné dočetla, že je „hnusná holka s velkou prdelí“. Přitom by stačilo zmínit, že dotyčného trilogie z produkce Voyo neoslovila nebo že výběr její protagonistky měl být jiný. „Mně se nelíbí strašných věcí na světě a řeknu to, ale jde o ten způsob. Když někdo napíše, že Iveta byla hezká holka a tohle se fakt nepovedlo, musím si říct, že to opravdu nemůžu řešit,“ prozrazuje, jakým způsobem se vyrovnává s kritikou. Důležité jsou pro ni konstruktivní reakce, ať už jsou pochvalné, nebo jí něco vytýkají.

Ostatně sama je dost sebekritická. „V každém projektu najdu moment, kdy si říkám: ‚Proč mi to neřekli, ať to udělám jinak?‘ Teď u Ivety, což pro mě byla nejtěžší výzva, ale práce s režisérem Mikem Samirem pro mě byla tak strašně perfektní, že jsem poprvé v životě na něco stoprocentně hrdá. A i když jsem se viděla a něco jsem si třeba říkala, že bych dokázala líp, tak skoro poprvé v životě jsem neměla vyloženě problém, což jsem nikdy nezažila, že by mi nevadilo se na sebe dívat,“ přiznává herečka, která má podle svých slov za sebou dobrý rok. Kromě role populární zpěvačky si zahrála ještě v minisérii Guru, kinohitu Vyšehrad, komedii Vánoční příběh nebo dramatu Banger, které bude mít premiéru na filmové festivalu v Karlových Varech. Intenzivní byla i její přítomnost na divadelní prknech. Premiéru představení Všem se nám uleví odehrála na Nové scéně Národního divadla v den rozhovoru.

Z role do role jde navzdory tomu, že na sociálních sítích není aktivní a s bulvárem se rozhodla nekomunikovat. „Zlomový bod pro mě bylo, když zemřel děda. Nechci, aby to znělo, že to bylo nějaké hrozné zvěrstvo, ale furt jako to, co se na tom pohřbu dělo ze strany bulváru a fotografů, mi přišlo tak absurdní a tak strašně neúctyhodné vůči všem, co jsme tam byli, že jsem si prostě řekla: ‚Fakt ne, už nikdy!‘,“ popisuje poslední rozloučení s Karlem Fialou, který se do širokého povědomí zapsal jako legendární Limonádový Joe. Instagramový účet se rozhodla zrušit v době, kdy prožívala druhý herecký extrém a neměla „do čeho píchnout.“ Přistihla se totiž, že nejenže sledováním příspěvků ostatních tráví víc času, než by chtěla, ale nezřídka svým kolegům i závidí, že oni práci mají. „Uvědomila jsem si, že to nevyužívám pro nic, co mi něco dává,“ říká s tím, že ve chvíli, kdy začala svým přátelům z branže úspěch přát, se jí ulevilo.

Je radši na jevišti, nebo před kamerou? Proč nechodí do klubů? Jaká další tetování na svém těle má? Proč se rozhodla nepokračovat v natáčení seriálu První republika a jak tohle rozhodnutí ovlivnilo její kariéru? A jakou paranoiou od mala trpí? I na tyto otázky odpovídala v Prostoru X herečka Anna Fialová.