Video placeholde

Teri Hodanová: Drogy jsem poprvé měla v patnácti, byl to pro mě útěk. Nejbližší mě nevnímali a nepomohli

Být influencerem nebo influencerkou je dnes pro řadu dětí vysněným povoláním. Tereza Hodanová se jí stala v roce 2013 a pro spolužáky byla terčem posměchu. Že by se z natáčení videí v dětském pokojíčku mohl stát lukrativní byznys, bylo stejně vzdálené jako povědomí o významu samotného slova. Až do chvíle, než se o dva roky později uskutečnil první český Utubering. Tehdy patnáctiletá youtuberka pochopila, že se coby Teri Blitzen stala pro generaci svých vrstevníků fenoménem. V době největší slávy měla její videa miliony zhlédnutí a o spolupráci s ní usilovaly největší tuzemské i globální značky. Ona se přitom v důsledku enormního tlaku propadala do depresivních stavů, přemýšlela o sebevraždě a únik hledala v drogách a alkoholu.

„Na mě už toho zkrátka bylo hodně a já mám občas problém s tím, že když je na mě hodně podnětů, tak nejsem schopná je nějak zpracovat a fungovat normálně. Akorát, že v té době jako dítě jsem ještě nebyla schopná rozeznat, co se se mnou vlastně děje. Když mi někdo ukázal, že to jde něčím vypnout, dát si někde nějakou lajnu a najednou se cítit v pohodě, tak mi to přišlo super, protože jsem poprvé neměla pocit, že se mi všechno svírá, nebo že se na mě pořád někdo kouká, že je celý svět položený na mých ramenech,“ popisuje Tereza Hodanová své dospívání. Na youtubovém kanále měla půlmilionu odběratelů, přesto měla pocit, že to, kdo skutečně je, nikdo nevidí. Byla žádaným artiklem, jehož rentabilitě podlehla i její matka, u níž místo rodičovského zastání nacházela manažerské zastupování.

„Dlouho jsem obviňovala hlavně sebe a vlastně jsem si potřebovala poskládat obraz o svojí vlastní osobnosti ze všech těch stran, včetně toho, že jsem si musela připustit, že to se mnou třeba ne úplně každý myslel dobře. Ale samozřejmě, že by člověk neměl utíkat sám před sebou, ta hlavní vina je na mně, na mojí osobě, mohla jsem se vždycky rozhodnout jinak. Jenom si myslím, že mi bylo opravdu málo na to, abych měla tak silnou sebereflexi, že bych se reálně mohla rozhodnout líp,“ připouští s odstupem let studentka psychologie a marketérka.  

Zdůrazňuje přitom, že motivací ke zveřejnění jejího příběhu v autorském podcastu Aura není nikoho vinit, ale odvyprávět ho tak, jak se skutečně stal, protože je ojedinělý pouze tím, že byla Teri Blitzen. A taky vysvětlit, že důvodem zmizení její virtuální identity z internetu nebyl další kalkul ze strany těch, kteří se přiživovali na jejím úspěchu, ale snaha najít své skutečné já v reálném světě. „Spadl ze mě velký kámen, že už nemám žádné tajemství vůči lidem, kteří tu moji personu znali, protože tam byla spousta stinných stránek, které jsem pořád vnímala jako něco, co na mě někdo může někde vytáhnout, nebo co třeba úplně neladí s tím člověkem, jaký jsem, nebo jak se prezentuju dneska. Z hlediska psychické roviny mi to pomohlo určitě, ale rozhodně to nebyl highlight mého seberozvoje, spíš to byla taková poslední tečka, kdy jsem si potom všem srovnala od A do Z, co si o tom myslím. Sdílet to už byl jenom ten poslední krok se toho finálně zbavit,“ dodává Hodanová.

Jakou roli sehrál v jejím dosavadním životě otec, jak blízko má svět náctiletých influencerů k drogám a které ona sama vyzkoušela, jakou má zkušenost s psychofarmaky, jak její youtuberská kariéra ovlivnila partnerské vztahy, co bylo poslední kapkou, která ji přiměla skoncovat s Teri Blitzen, nebo co plánuje dál, prozradila Tereza Hodanová, dříve youtuberka, dnes marketérka a studentka psychologie.