Video placeholde

Ladislav Sinai: Nejsem pedofil ani predátor, chtěli mě zničit, svůj vztah k ženám ale chci řešit

Stačilo pár snímků perverzních konverzací a zpráv s dovětkem, že jejich adresátkami byly dívky mladší 15 let, které se objevily na Instagramu Czech Rap Moments, a z tvůrce populárního podcastu Ladislava Sinaie se přes noc stalo sexuální monstrum. Co na tom, že ty nejobscénnější sexuální návrhy byly podle něj smyšlené, ty autentické vytržené z pár let starého kontextu a nikdy je vědomě neposílal sexuálním partnerkám „pod zákonem“? Před devianty je třeba společnost chránit, využít sílu internetu a zničit je! I když citlivé informace pochází z anonymního účtu, za kterým, jak se později ukázalo, stojí patnáctiletý fanoušek, který se u části rapové scény netěší dobré pověsti, a ta ho proto ignoruje. „Může se to stát každému,“ říká Sinai v otevřeném rozhovoru pro Prostor X.

To, že je jeho vztah k ženám problematický, třicetiletý podcaster Ladislav Sinai připouští. Přiznává, že nezávaznou komunikací s nimi si krátil noční směny v dobách, kdy pracoval v hotelu. S některými si psal deset minut, s některými půl roku. Kolik jich bylo, přitom nepočítal. „Byla to taková moje zábava. Komunikace s ženami, které mně přišly zajímavé, a já jsem přišel zajímavý jim,“ popisuje. Součástí téhle kratochvíle byly i sexuální zprávy. „Jakkoliv ty konverzace byly oboustranné a konsenzuální, protože mě nebaví si psát s holkou, která si se mnou nechce psát, tak si zpětně myslím, že mohly někomu ublížit,“ považuje s odstupem času své chování za nevhodné a omluvil se za něj.

Až potud lze Ladislava Sinaie charakterizovat jako mladého sexuálně nezdrženlivého muže, který svou narůstající popularitu využíval k seznamování a navazování nezávazných sexuálních vztahů. Nedělá to z něj ale pachatele trestného činu. Tím se stává ve chvíli, kdy jsou na instagramovém účtu Czech Rap Moments zveřejněny screenshoty konverzací s jeho sexuálními oběťmi. Doslova. Kromě dokumentace jeho obscénních návrhů a nevyžádaných explicitních fotek nebo videí se totiž objevuje i obvinění ze sexuálního zneužití. To odstartuje šokující kauzu, která rezonuje napříč českým internetem i generacemi. Pohoršují se nad ním nejen ostatní influenceři a uživatelé sociálních sítí, ale pranýřují ho poslanci a seriózní média, od spolupráce s ním dává ruce i server GoOut, jehož byl ambasadorem. Spolu se slovními výpady přichází i anonymní výhrůžky.

„První tři dny jsem trávil jenom tak, že jsem se probudil a celý den jsem o tom hledal informace na internetu a čekal jsem, kdy ten den skončí. Říkal jsem si: ‚To se přece nestalo.‘ Padal na mě celý svět, je to nepopsatelný pocit, kdy vy vidíte, jak strašně moc lidí o vás píše věci, které nejsou pravda. A je to taková masa, že vy nemáte moc šanci se v tu chvíli bránit,“ popisuje prvotní šok, který vyvolal nejen vlnu nenávisti, ale i otázek rodiny a přátel. „Mojí mámě je přes 60 let a vysvětlit jí to, že může být na respektovaném médiu titulek z falešné konverzace, kterou dal někam patnáctiletý kluk, je složitá věc. Takže já jí to vlastně ani moc nevysvětluju,“ dodává rezignovaně.

Přestože postupně začalo vycházet najevo, že ty nejskandálnější konverzace byly smyšlené, a s útržky těch reálných, roky starých, bylo manipulováno tak, aby Sinaie zdiskreditovaly, což přiznal i mladistvý správce účtu, že pravděpodobnou motivací byla dětinská touha po pomstě a zviditelnění se, a nepotvrdily se ani zkazky o pedofilii, stejná smrť reakcí uvádějících celou kauzu na pravou míru, se nestrhla.  „Neomluvil se mi nikdo,“ uzavírá Sinai.

Co nikdy nenapsal, proč se neobrátil na policii, ani se nebude bránit právně, proč se mu chtěl strůjce celé kauzy pomstít, kde vzal autentické zprávy a kdo další v ní figuroval, odpovídal Ladislav Sinai v Prostoru X.