Video placeholde

Vítězka Masterchef Nemčková: Odřízla jsem přátele i rodinu, začátky v Londýně jsem probrečela

Zatímco její vrstevníci si užívají mladické nerozvážnosti a plánují prázdninová dobrodružství, Kristína Nemčková dře 16 hodin denně 5 dní v týdnu v kuchyni londýnské restaurace oceněné dvěma michelinskými hvězdami a o delší dovolené si může nechat zdát v jednom ze dvou volných dní, které jí zbývají. Ten totiž prospí, protože tělo potřebuje nabrat energii. Zbylé hodiny žehlí rondony, plní závazky vyplývající z jejích spoluprací nebo se věnuje e-shopu. Kontakt s rodinou i přáteli musela omezit, ale nestěžuje si. „Věděla jsem, že první práci chci mít opravdu těžkou, že si chci nastavit opravdovou výzvu a možná začít od toho úplně nejtěžšího,“ říká. Povedlo se. Prví měsíce chodila domů s brekem.

„Když se kouknu zpátky na moje začátky v restauraci, jsem za ně hrozně vděčná. Pracovala jsem na sekci se Sous Chefem, kterého jsem úplně nenáviděla, protože mi dělal úplné peklo ze života. A dneska vím, že když budu jednou odcházet, tak právě jemu poděkuju asi úplně nejvíc,“ ohlíží se za vstupem do světa velké gastronomie Kristína Nemčková, která se v roce 2019 stala nejmladší vítězkou soutěže MasterChef na světě. Do kuchyně malé londýnské restaurace Story, která se specializuje na britskou kuchyni s využitím francouzských technik úpravy pokrmů, nastoupila před třičtvrtěrokem. Tehdy na základní pozici Comi Chef, ze které postoupila na Demi Chefa a věnuje se přípravě cukrářských výrobků a studené kuchyně.  

To, že občas přemýšlí nad tím, co všechno podřídila práci v pětičlenném kuchařském týmu michelinské restaurace, kde nezůstane žádná chyba bez povšimnutí, nezastírá. Vzdala se společných chvil s rodinou a přáteli i toho, co ji bavilo. Zůstala vášeň pro vaření. „Myslím, že se mi to jednou vyplatí, všechna ta práce a energie, kterou do toho teď dávám, tak věří, že se mi vrátí,“ je přesvědčená Nemčková, která svou první kuchařku vydala v sedmnácti letech. Společně s babičkou ji zaplnila tradičními česko-slovenskými recepty v jejich klasickém i moderním pojetím a nazvala příznačně #UPGRADE.

Právě formou fine diningu by ráda představila českou a slovenskou gastronomii i světu. „Chtěla bych jídla prezentovat světovou cestou, ale pořád přitom zůstat u našich českých surovin a českých chutí a nějak víc možná edukovat lidi v tom, co jsme vlastně zač,“ přibližuje koncept, na kterém by jednou ráda postavila svou vlastní restauraci. Než se tak stane a nasbírá dostatek zkušeností v londýnské Story i jinde v zahraničí, průběžně si do deníčku zaznamená své nápady, co a jak by jako šéfkuchařka chtěla mít. „Ten sen mám odmalička a jsem ochotná tomu obětovat hodně a možná víc než jiní. Furt si za tím stojím, i když by někteří lidi řekli, že mi to bere až moc.“

Proč se nepřihlásila na hotelovou školu, když odmala chtěla vařit, kvůli čemu odešla pracovat právě do Londýna, kdo šéfuje restauraci, ve které je zaměstnaná, co se stane, když někdo v michelinské kuchyni udělá chybu, nebo jestli ji láká účast v další cooking show, prozradila Kristina Nemčková, v roce 2019 nejmladší vítězka soutěže MasterChef, která od té doby vydala vlastní kuchařku, absolvovala kuchařskou školu Le Cordon Bleu a dnes zastává funkci Demi Chef.