Video placeholde

Nesvadba: Dočkal jsem se posmrtného uznání už za života, bavit děti je moje poslání. Táta s StB nespolupracoval

Ambici bavit malé diváky Michal Nesvadba v dospívání rozhodně neměl, chtěl být velkým hercem, akčním hrdinou. Nakonec se dílem náhody stal idolem několika generací dětí, které před pár dny zasáhla zpráva, že herec končí v pořadu Kouzelná školka. Vlnu zjitřených emocí vystřídala záplava proseb, ať své rozhodnutí ještě přehodnotí. „Když odejdete ze světa, obvykle to bývá tak, že se najednou všichni vzpřímí a řeknou: ‚To byl malíř, ten byl výborný!‘ A cena obrazů jde nahoru. A já jsem se dočkal poděkování ještě za mého života,“ popisuje uznání, které přišlo po 23 letech strávených na obrazovce. Než zní zmizí úplně, rozloučí se největší show své kariéry. „To bude taková moje konečná,“ plánuje.

Vynálezy a zlepšováky ze samolepicí pásky fascinuje Michal Nesvadba malé i velké návštěvníky svých představení už čtvrtstoletí. Některé dokonce natolik, že za ním po letech přichází, aby mu řekli, že se stali konstruktéry, nebo že zmrzlinu, kterou jim kdysi vymodeloval, teď sami vyrábí. Neobvyklá není ani situace, že se s ním po vystoupení místo dětí přijdou vyfotit jejich rodiče, pro které se stal symbolem dětství. Všechny ty zaskočilo hercovo nečekané oznámení, že odchází z Kouzelné školky.

„Napsat Kouzelnou školku mně trvá asi pět dní. To znamená, že musíte napsat nejen dialogy, ale musíte taky popsat pro kameru detail, celek, akce, doleva, doprava, co nesete, co odložíte, co se změní atd. Takové dva dny se na to připravuju, to máte sedm dní. Možná se to pro někoho bude zdát docela lehounký, ale pak mám ještě čtyři dny na to vyrábět věci. Když odložíte soboty a neděle, tak je to vlastně 14 dní přípravy, takže vy dotočíte, máte týden, kdy můžete jít na golf, a potom hned znovu a děláte to 23 let, to je náročné,“ popisuje Nesvadba jeden z důvodů, proč se cítí unavený a rozhodl se skončit. Tečkou za jeho účinkováním v pořadu bude velkolepá show Fantazie na kolečkách, se kterou se na podzim rozjede do deseti měst po celé České republice. To chtěl udělat už na jaře 2020, ale první vlna pandemie koronaviru jeho záměru nepřála. Muzikálová revue pro celou rodinu tak bude nakonec poděkováním všem fanouškům za dlouholetou přízeň a dárkem k jeho pětašedesátinám.

„Praxe je taková, že mě asi nic nezaskočí, a dokonce říkám organizátorům, když se bojí, že třeba přijde víc dětí, nebo jeviště není vyšší a je v úrovni dětí, že můžou udělat krok a jsou na jevišti bez jakékoliv námahy, že jsem na to připravený. Nějak to umím odhadnout, protože se mi už stalo, že se na mě vrhly, trhaly mi knoflíky nebo mě honily, vzaly mi všechny lepenky nebo já nevím co. Jsem zvyklý,“ rekapituluje, čemu všemu během vystoupení čelil. Jeho největší kritičkou a věrnou divačkou je přitom maminka, vystudovaná výtvarnice, se kterou dodnes spolupracuje a která mu volá po každé Kouzelné školce. „Je jí 90 let a řekne: ‚To, co jsi tam udělal za ten výrobek, to vůbec nebylo dobré‘,“ prozrazuje. Nespokojená byla Jaroslava Nesvadbová i v souvislosti s tvrzením, že byl její manžel agentem StB. „Chtěla se potom pídit, aby to někdo někde vyštrachal, dokázal a našel k tomu nějaké materiály, ale v tom já jsem úplně klidný, protože vím a znal jsem mého tátu, takže jsem s tím naprosto vyrovnaný,“ nepochybuje herec o morálních kvalitách svého zesnulého otce Miloše a odmítá, že by kolaboroval s režimem.

Jak ho v roce 1969 ovlivnilo setkání s francouzským mimem Marcelem Marceau, se kterým komikem by se chtěl setkat dnes, co na děti zabírá, jak se stalo, že povýšil lepenku na rekvizitu, a jak se proměnila doba? Dozvíte se v celém rozhovoru s hercem Michalem Nesvadbou v Prostoru X.